Lavanda limunada – osvežavajući cvetni napitak koji ćete praviti celog leta

Lavanda limunada je mirisno, osvežavajuće i prelepo piće. Ovo piće pomoći će vam da pregurate letnju vrelinu, sami na terasi ili u bašti, ali i kao posluženje za razne letnje proslave – od baštenskih do piknika u prirodi.

Kao vrhunsko piće za letnje zabave, rođendane ili roštilj party, ova ljubičasta limunada biće gutljaj koji niko neće odbiti.

Klasična limunada je sama po sebi osvežavajuća, a uz dodatak lavande, sve je još bolje. Možete je lako sami napraviti kod kuće, a kad jednom probate, pravićete je celog leta Limunada je toliko osvežavajuća kakva jeste, a zapravo je tako lako napraviti kod kuće. Uz običajene sastojke, trebaće vam još samo jestiva lavanda, i to sušena. Najbolje su engleska lavanda i lavanda iz Provanse jer one najčešće koriste u kulinarske svrhe.

Sastojci:

  • 2 šolje ključale vode
  • 1 šolja cvetova lavande
  • 2 šolje hladne vode
  • 1 šolja limunovog soka
  • 1 šolja šećera

Stavite lavandu u dubok bokal. Sipajte ključalu vodu preko lavande. Pokrijte folijom i ostavite da deluje 10 minuta. Procedite i bacite lavandu iz vode i vratiti vodu u bokal. Dodajte hladnu vodu, limunov sok i šećer u bokal i mešajte dok se šećer ne otopi. Stavite u frižider da se hladi sve do služenja. Lavanda može da bude sušena ili sveža kako bi limuandi dodala boju i ukus. A par svežih grančica nabavite za dekoraciju u svakoj čaši. Ukoliko vam u ovom osveženju nedostaje nekog alkohola, možete napraviti neki koktel uz dodatak malo votke, viskija, šampanjca…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.