U trendu

Napitak iz detinjstva koji jača imunitet: Idealan za smenu godišnjih doba, u momentu neutrališe umor

Ovo piće nije nigde popularno kao na Balkanu i mnogi nekada nisu mogli da zamisle dan bez ovog neobičnog napitka.

Boza potiče iz Turske, još iz doba Osmanskog carstva, i verovalo se da ovaj napitak star preko više od hiljadu godina donosi telu snagu.

To je osvežavajuće, bezalkoholno piće koje se dobija fermentacijom vodenog rastvora kukuruza, projinog brašna, kvasca, i šećera. Sok je guste strukture, zamućen i neobičnog mirisa, žućkaste do oker boje boje.

Bogata je vitaminima A, B i E, kao i gvožđem.  Sadrži i veliki broj korisnih bakterija, pa je naročito dobra za sportiste, trudnice, porodilje. Idealna je za imunitet.

Pomaže u momentu kod iscrpljenosti, dehidratacije i mamurluka.  Recept za bozu je jednostavan i možete je pripremiti u svom domu.

Potrebno vam je:

500 grama neprosejanog kukuruznog brašna

5 litara mlake vode

20 grama kvasca

500 grama šećera

Priprema:

Kukuruzno brašno stavite u veću šerpu, uspite 5 litara vode i ostavite da „prenoći“. Ujutru stavite na šporet i kuvajte dva sata mešajući povremeno. Sklonite sa šporeta i ostavite da odstoji par sati.

Nakon toga u smesu umešajte kvasac razmućen sa malo mlake vode, pa opet ostavite da “prenoći” do sutradan. Sledeći dan procedite tečnost kroz gazu i dodajte šećer.

Napitak po želji možete da dekorišite cimetom u prahu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar