U trendu

Burek-pita

Sastojci

 • tanke kore za pitu
 • 500 grama sitnog sira
 • 5 jaja
 • 1,5-2 dl ulja
 • 2 dl mleka
 • 2 dl gazirane vode
 • so

Način pripreme

U sir razmutiti 1 jaje i posoliti po potrebi. U nauljen pleh ređati jednu trećinu kora (tako da ostane 5-10 mm lufta do ivica tepsije). Preko toga rasporediti polovinu pripremljenog sira. Poređati drugu trećinu kora.

Rasporediti drugu polovinu sira. Poređati treću trećinu kora. Pitu iseći na parčad (npr. 3×4=12), pa ih međusobno razmaći. Vrelim uljem zaliti između i okolo parčadi.

Umutiti 4 jaja sa mlekom i vodom i time zaliti pitu, preko i između parčadi. Peći u zagrejanoj rerni dok ne porumeni.

Vreme pripreme: 60 minuta

(Mica M, Zrenjanin)

8 komentara
 1. D. K.

  Lepo je što imate tolike recepte i pružite ideje svakog dana svima, ali meni se ne sviđa kad pitamo nešto, a recept je star, a vlasnik ne odgovara…

 2. Jelena Žikić

  Pita Vam je odlična, i ja pravim sličnu, samo u preliv umesto mleka, dodam čašu pavlake u 4 jaja, dobro umutim i razredim kiselom vodom (pita lepo naraste i postane meka i šupljikava iznutra). Na kraju, ovlaš pospem malo susama i pečem na 175*C oko 45 min. Prijatno!

 3. Slavka Vujasin

  Upravo sam isprobala recept, pita je odlična. Za veliku tepsiju iz električne peći, treba više sira, do 800 grama, i bolje je ako se prave, tj. sijeku manji komadi.

 4. Mica M

  Tepsija je pravougaona, a ne okrugla. Zove se burek pita zbog načina izrade, a ne zbog oblika. Kako god da složite kore, bitno je samo da ostavite lufta okolo da bi se posle rasecanja parčad mogla malo razmaknuti. Uljenje ide samo na kraju, nema potrebe uljiti svaku koru. Pozdrav!

 5. Mira Mraović

  Malo je nejasan ovaj recept zbog slaganja kora. Da li se maže svaka kora posebno sa malo ulja ili ne? Unapred hvala!

 6. Mića Malušić

  Zove se burek-pita, ali se pravi u pravougaonoj tepsiji 25x40cm ili sličnoj. Kako se kore slažu? S obzirom na oblik tepsije, jasno je slaganje kora – nastavljanje i presavijanje, jedino je bitno da se ostavi lufta. Kore prilagoditi dimenzijama tepsije tj. skratiti, ali i taj višak se može iskoristiti, da bi se posle rasecanja parčad mogla malo razmaknuti zbog zalivanja vrelim uljem koje razdvoji listove da bi preliv mogao bolje prodreti između listova. Tanke kore u 500 grama imaju više listova, i do 18 komada pa je pita izdašnija. Izvinjenje zbog mnogo nenapravljenih pita, ali kako se kaže „više dana, nego burek-pita“! Prijatno!

 7. Marija Krcić

  Kakve su to tanke kore?

 8. Danijela Blanuša

  Nije mi jasno kako se kore slažu u tepsiju.

Napišite komentar