Kroasani sa droždinom ili margarinom

Sastojci

 • 1 kg brašna
 • 2 jaja
 • 1 kvasac
 • 1 jogurt
 • 1 kašičica šećera
 • 1/2 l mleka (pola vode, pola mleka)
 • droždina (talog smeđe boje koji preostane na dnu nakon topljenja masti) ili margarin (za premazivanje)
 • 2 kašičice soli

Način pripreme

Svež kvasac razmutiti u mešavini vode i mleka – 1/2 l, 1 kašičica šećera, 1 kašičica brašna. U 1 kg brašna ulupati 2 jaja, narastao kvasac, 2 kašičice soli, 1 jogurt.
Umesiti meko testo. Umešeno testo podeliti na pola, pa ostaviti da stoji 15 minuta. Svaki deo podeliti na 5 jufki (to je ukupno 10 jufki). Svaku jufku rastanjiti u krug pa premazati umućenom droždinom, staviti drugu jufku, premazati droždinom i tako redom svih 5.
Poslednju jufku ne mazati ničim. To isto ponoviti sa dugih 5 jufki. Dobili smo 2 slojevita kruga. Rastanjiti koliko može, seći na 8-10 delova i uvijati kifle.
Kroasane premazati umućenim jajetom, posuti proprženim susamom i malo posoliti. Treba da odstoje malo u tepsiji. Peći na 200 stepeni 30 minuta.

(Boba Majkić, Inđija)

8 komentara
 1. Vladan Savić

  Droždina ne smrdi, ima miris masti, inače bolja je i za kroasane i za pogačice s čvarcima, tj. pogačice su bolje ako su sa droždinom, nego ako su sa čvarcima.
  Uostalom, sama droždina su mikročvarci.

 2. Nataša Vuković

  Uopšte nisam govorila o tome da je pokvareno jer sigurno nije bilo, već da ima odvratan ukus i miris i da to može da jede samo onaj ko je navikao na to. Inače, to ne bi trebalo jesti nikada jer je vrlo nezdravo!

 3. Ljilja Micić

  Draga moja, droždina ne smrdi. To su u stvari sitne čestice otopljenog sala koje su prošle kroz cediljku prilikom ceđenja masti. Dok se mast hladi, ono se nataloži na dno posude i obično se koristi za pravljenje pogača ili pogačica. Potrebno je malo posoliti da bi imalo lepši ukus, ali definitivno ne smrdi, a ukoliko smrdi, nije za ljudsku upotrebu jer je pokvareno.

 4. Nataša Vuković

  Taj pretop ili droždina je najodvratnija stvar koju sam u životu probala. To ne može da jede onaj ko nije odrastao na tome jer toliko smrdi a o ukusu da i ne govorim!!!

 5. Nada Terzić

  Prvobitna postavka recepta nije ovako napisana. Ištampala sam ga i mogu ga priložiti. To se još zove i pretop. Pozdrav Heleni Radev.

 6. Boba majkić

  Ko šta voli, zavisi od ukusa. Ja više volim kroasane sa margarinom.

 7. Helena Radev

  Objašnjeno ti je to što si pitala, nisi lepo pročitala, u sastojcima je objašnjeno!

 8. Nada Terzić

  Recept mi se dopada, ali šta je droždina? Možda je nešto lepše od margarina? Pozdrav,
  Nada Terzić

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike