U trendu

2 stvari su bitne: Kako da znate da li je maslinovo ulje KVALITETNO?

Obratite pažnju na miris i boju maslinovog ulja

Maslinovo ulje je zdrava alternativa suncokretovom ulju.

Za pripremu nekih jela svakako je ukusnije koristiti suncokretovo ulje, ali  činjenica je da ono nije tako zdravo.

Za razliku od njega, maslinovo ulje se može koristiti i kao dresing za razne vrste salata, ali je bitno da koristite ono koje je stvarno kvalitetno.

Tedi Čiavalon iz istarskog grada Vodnjan, koji se više od dve decenije bavi uzgajanjem maslina i prodaje maslinovo ulje u 23 zemlje, kaže da na tržištu gotovo 90 odsto maslinovog ulja nije nastalo na ispravan način, kao i da ne bi trebalo da verujemo etiketama.

– Nemojte verovati nijednoj etiketi, niti jednom proizvođaču, uključujući i mene, već sami sebi. Otvorite bocu, sipajte malo ulja u čašicu, zagrejte je, jer na 27 stepeni Celzijusa maslinovo ulje počinje da evaporira i osete se bolje mirisi i ukusi – savetuje Čiavalon.

Miris treba da podeća na voćne mirise, a ukus na pikantno i gorko, napominje on, toliko da se nekada zakašljete, a nekada i suze mogu da krenu na oči.

– Ako je maslinovo ulje zeleno, voćno, pikantno i gorko mi govorimo o prirodnom, originalnom ulju dobijenom iz ploda masline, nebitno da li je ono proizvedeno u Istri, Grčkoj, Italiji ili Maroku, apsolutno nema veze.

Čiavalon takođe dodaje da prvo maslinovo ulje može da istrpi i visoke temperature, pa ga možete koristiti za prženje hrane.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)