5 najčešćih grešaka zbog kojih nam šnicle ispadaju loše

Kvalitetan komad mesa koji je dobro termički obrađen gastronomska je gozba za sve, i ne treba mnogo priloga ni umaka. Ipak, pečenje dobrog odreska počinje mnogo pre nego što stavimo meso na tiganj. Otkrijte gde najčešće grešimo u pripremi ovog svevremenskog kulinarskog hita!

1. Kupujemo meso gde stignemo

Kupovanje mesa na akcijama u supermarketima štedi novac, i u tome nema ništa loše. Ali, ako želite ciljano da kupite dobar komad, a niste vešti u prepoznavanju finih nijansi – ipak zatražite savet profesionalaca. Takođe, ako možete, birajte mesare koje prodaju sveže i domaće meso koje je uzgojeno na organski način.

2. Iz frižidera stavljamo direktno u tiganj

Ako želite lepu koricu na površini mesa, kao i sočnu ružičastu sredinu, najbolje bi bilo meso „odmoriti“ na sobnoj temperaturi barem pola sata pre pečenja. Takođe, izuzetno je važno da tiganj bude ekstra vruć, jer meso bačeno na hladnu površinu tokom pečenja dobija neprivlačnu sivu boju.

3. Držimo se prstohvata kod začinjavanja

Sočnu šniclu ne može „posoliti“ iznutra, pa nemojte ni biti stidljivi sa začinjavanjem spolja. Prstohvat soli biće odgovarajuća količina tek za jako tanke šnicle.

4. Ocenjujemo pipkanjem

Iskusni roštilj majstori mogu da pipnu komad mesa i po njegovoj mekoći, odnosno tvrdoći, saznaju da li je spreman za posluživanje. Ako niste vešti u prepoznavanju prave termičke obrade uz čulo dodira – nabavite kuhinjski termometar, koji će vam uvek dati tačan odgovor.

5. Jedemo odmah nakon skidanja s vatre

Svaki komad mesa treba da „odmori“ nakon termičke obrade otprilike dvostruko manje vremena nego što ste proveli pripremajući ga. U tom vremenu stabilizuju se sokovi u mesu. Ako isečete odrezak prerano, sva sokovi iz mesa iscuriće na tanjir, umesto u vaša usta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.