U trendu

Ako ovako čuvate hleb, trajaće vam i pet dana

Prema nekim procenama i do 30 posto hrane koju kupimo propadne i bacimo je, a jedna od najčešćih namirnica čiji se višak nađe u kanti je – hleb. Ne možemo bez njega, pa često kupimo i više nego što je potrebno, a ako ga ne čuvate pravilno, za tri dana može postati pretvrd, ili početi da miriše na kvasac, zbog čega je nejestiv.

Mnogi ga drže u plastičnim kesama. Iako to nije dobar izbor ako želite da poštujete ekološke standarde, to može da bude donekle prihvatljivo rešenje, ali samo pod uslovom da u kesu ne može da uđe vlaga, te da hleb sam po sebi nije previše vlažan. Naime, u plastičnoj kesi ne postoji nikakav protok vazduha, pa će se u slučaju da ima vlage pre razviti buđ, odnosno kruh će se pre pokvariti.

Evo kako bi ga trebalo čuvati da vam potraje:

U dobro zatvorenoj limenci

Bilo kakva kutija kod koje postoji mogućnost da se hermetički zatvori biće dobro rešenje. Bitno je da u nju ne ulazi previše vazduha, jer će se hleb osušiti, a da ga ipak malo ima, kako bi ga držao svežim.

Platnena torba za hleb

Kutija ponekad možda nije praktična, pa je drugo dobro rešenje platnena torba za hleb. Danas ih relativno jeftino možete kupiti, ali jednostavno ih je i napraviti od platna. Bitno je samo da na kraju koji ostaje otvoren provučete vrpcu, uz pomoć koje torbu možete čvrsto zatvoriti.

Drvena kutija za hleb

To je odlično rešenje, a može biti i zgodan ukras u kuhinji. Ali, imajte na umu – ako nije reč o kutiji koja se hermetički zatvara, hleb ipak prvo stavite u platnenu kesu, pa tek onda u kutiju.

Papirnata kesa za tost

Tvrdi i suvi tost možete čuvati u papirnatoj kesi, ili u plastičnom omotu u kojem ste ga kupili u prodavnici. Kad jednom otvorite kesu, vodite računa da je nakon što izvadite hleb koji vam treba, opet dobro zamotate, da ne ulazi vazduh.

Peti dan – u rernu

Ako imate hleb koji stoji već neko vreme i izgubio je teksturu, stavite ga u zagrejanu rernu na nekoliko minuta i povratiće ukus i izgled. Rerna će ‘izvući’ vlagu iz njega. Ali, zagrevanje ga neposredno pre nego što ćete napraviti sendvič i ono što tad eventualno niste pojeli – bacite, savetuju na portalu 1milionwomen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.