Ako pileće meso ima ovakve trakice bolje ga ne kupujte, evo i zašto

Belo pileće meso mnogima je čest izbor kada je meso u pitanju. Poznato je da je pileće meso dobar izvor proteina, ali i aminokiseline triptofan, koja oslobađa osećaj ugode.

Zbog toga se preporučuje kao prirodni antidepresiv, odnosno, ako se osećate potišteno, konzumacija pilećeg ili ćurećeg mesa povisiće nivo serotonina u mozgu i poboljšati raspoloženje.

Osim zbog poveće količine proteina, belo meso odličan je izbor i za one koji pokušavaju izgubiti neželjene kilograme jer sadrži tek 165 kalorija na 100 grama mesa bez kože.

Ipak, na nešto biste morali da obratite pažnju kada kupujete pileće grudi, a to su bele trake po njima.

Verovatno ste do sada mislili kako to malo „masnoće“ na njima nije ništa strašno, ali nije reč o tome, već o nečem sasvim drugom. Pile iz masovnog uzgoja tretira se tako da u kraćem vremenu postane veće i teže s više mesa, a takvo meso na sebi ima više belih trakica nego meso uzgojeno u domaćem okruženju.

„Znak poremećaja pileta“
Te bele trake karakterišu se kao „znak poremećaja pileta“, odnosno poremećaja njihove mišićne mase te je meso s više belih traka, u slobodnom prevodu, manje zdravo, piše Mirror.

Istraživanje sprovedeno 2013. godine pokazalo je da je meso s belim trakama manje kvalitetno meso i sadrži znatno viši procenat masnoće, čak 224 odsto više masti.

Doduše, naučnici ističu da takvo meso nema negativan utecaj na zdravlje ljudi koji konzumiraju meso „prošarano“ s više belih trakica, ali svakako bi bilo bolje da ga izbegnete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.