U trendu

Bez muke i nerviranja: Očistite ribu za svega par minuta (VIDEO)

Badnji dan uglavnom prolazi u znaku posnih jela, a riba je svakako najzastupljenija. Mnoge domaćice nisu apsolutno sigurne u svoje veštine kada je u pitanju čišćenje ribe, a evo kako da očistite i isfiletirate ribu za samo nekoliko minuta!

Pre nego što počnete sa čišćenjem i pripremom ribe, važno je da znate kako da prepoznate da li je riba sveža. Sveža riba ima bistre i ispupčene oči, a ukoliko su oči upale ili su zamućene, nemojte takvu ribu da kupujete. Takođe, zatražite od prodavca da nožem ili prstom zadigne škrge, ako je unutrašnjost škrga crvena ili bordo, to znači da je riba sveža. Riba jakog neprijatnog mirisom nije sveža, a proverite i njenu elastičnost pristiskom prsta. Ako ostaje udubljenje od prsta u mesu ribe, to znači da niste kupili svežu ribu, prenosi alo.rs.

Za čišćenje ribe potreban vam je oštar nož, a prvo počnite sa vađenjem iznutrica. Isecite ribu po sredini stomaka i izvadite iznutrice, kao na video snimku. Budite pažljivi dok sečete stomak ribe, samo ga secite po površini, jer ako zarijete nož duboko možete probušiti želudac ili žuč i tako zagorčati i pogoršati ukus ribe. Važno je da ovaj postupak obavljate na papiru, kako ne biste napravili nered u kuhinji.

Nakon vađenja iznutrica treba da uklonite krljušt. Na dno duboke sudopere ili kade stavite drvenu podlogu (na primer dasku za sečenje), a zatim oštrim nožem skidajte krljušt brzim pokretima noža od repa ka glavi. Očistite obe strane, a zatim operite ribu.

Glavu ribe sečete tako što ribu položite na jednu stranu, zatim nožem od stomaka do leđnog dela blizu glave napravite ukoso rez, postupak ponovite i na drugoj strani. Kada napravite rez u obliku slova V, rukom odsečno povucite glavu ribe.

Za filetiranje ribe potreban vam je nož za filetiranje, odnosno onaj sa fleksibilnim sečivom. Ribu stavite na dasku, a zatim je presecite na pola, ali ne potpuno, već toliko da bude otvorena. Kada je potpuno otvorite laganim pokretom noža od glave do repa secite unutrašnjost ribe, odnosno filet, ali secite ga polako kako biste bili sigurni da ste odvojili meso od kostiju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.