Brokule

Najnovija istraživanja brokulu stavljaju na sam vrh idealnih prehrambenih namirnica. Brokula je već sama po sebi vrlo zdrava i kao takva kadra da u potpunosti zaštiti imunološki sistem.

Brokula se smatra izvornim oblikom karfiola. To je biljka zelenog punog cvata koja uspeva od kraja zime do sredine proleća, a uzgaja se radi središnjeg izdanka i zelenih cvetnih izdanaka.

U 100 grama sveže brokule ima 91% vode, 0,34 grama lipida, 324 mg fosfora, 6,08 grama ugljenih hidrata, 2,7 grama vlakana, 2,02 grama šećera, 2,7 grama belančevina, 68 mg vitamina A, 76 mg vitamina C, 0,20 mg mangana, 22 mg natrijuma, 52 mg kalcijuma i 0,96 mg gvožđa.

Da bismo vam približili ove podatke, recimo da kuvana brokula ima više C vitamina nego narandža, količina kalcijuma u brokuli premašuje količinu kalcijuma u jednoj čaši mleka, a samo jedan komadić ovog povrća ima više vlakana nego kriška crnog hleba. Brokula je takođe jedan od najboljih izvora vitamina A koji postoje u prirodi.

Pošto sadrži različite biološki aktivne sastojke i spojeve, kao i antioksidanse, možemo reći da brokula pomaže u prevenciji očne mrene, srčanih bolesti i smanjuje rizik obolevanja od nekih tipova raka. Najsnažnija materija u preventivi raka je sulforafan, koji u molekulu sadrži sumpor, koji ima produženo delovanje, toplotno je otporan, ali nije otporan na proces starenja brokule, zbog čega nakon 3 dana stajanja njegova koncentracija i aktivnost naglo opadaju. Sulforafan je ispitivan na Hopkins univerzitety u SAD-u, gde je definitivno potvrđeno da (kada se redovno uzima) pobuđuje produkciju telesnih enzima koji delotvorno brane telo od hemijskih karcinogena. Ako se brokula jede 2-3 puta nedeljno, rizik od malignih tumora može se, prema procenama stručnjaka, smanjiti čak za 50%.Osim toga, preliminarna laboratorijska istraživanja pokazala su da sastojak indole-3-karbinol (ili I3C), koji se prirodno nalazi u brokuli, zelju i prokulicama, može sprečiti faktore koji pomažu reprodukciju herpesa.

Na sobnoj temperaturi brokula uvene, pa je treba čuvati u frižideru, na temperaturi od 4 stepena. Kuvanjem gubi vitamine, pa je zato pripremajte na pari, u mikrotalasnoj rerni ili je pržite u tiganju.

Pored brojnih recepata sa brokulama koje možete naći u okviru našeg Kuvara, mi vam predlažemo još jedan:

Brokula sa limunom

  • 1 veća glavica brokule iskidana na cvetove
  • 1 manja sitno naseckana glavica luka
  • 2 kašike belog vina
  • 1 kašika soka od limuna
  • 4 kašike putera narezanog na sitne komadiće
  • so, beli biber

    Kuvajte brokulu u provreloj malo posoljenoj vodi 5-7 minuta, dok ne omekša. Ocedite je i držite na toplom dok pripremate preliv.Skuvajte luk, vino i pola kašike soka od limuna na srednjoj temperaturi. Stalno mešajte dok tečnost gotovo potpuno ne ispari, tj. dok ne ostane otprilike 1 kašika soka. Smanjite temperaturu, umešajte nekoliko komadića putera, mešajte dok se puter gotovo potpuno ne otopi, pa postepeno dodajte ostale komadiće putera. Začinite solju i biberom, pa dodajte preostali sok od limuna. Ne dozvolite da sos potpuno prokuva.Prelijte sos preko brokule.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.