Čajevi

Za razliku od zemalja u kojima je ispijanje čajeva deo rituala i tradicije, kod nas ljudi pribegavaju čajevima pre svega u terapijske svrhe. Pa ipak, da bi čaj pokazao svu svoju lekovitost i delotvornost, važno je voditi računa o sledećim stvarima:

 • voda za pripremu čaja treba da bude meka;
 • poželjno je da posuda u kojoj se kuva čaj bude emajlirana, vatrostalna ili staklena, ali najvažnije je da bude potpuno ispravna i zatvorena;
 • posuda sa skuvanim čajem treba poklopljena da odstoji određeno vreme zbog ekstrakcije, što zavisi od vrste čaja, tj. biljke;
 • lekovite čajeve ne treba zaslađivati, jer im se na taj način smanjuju lekovita svojstva.

  Čaj koji ćete piti u terapijske svrhe zavisi od prirode oboljenja. Ipak, čajeve bi trebalo uzimati uz savet lekara i imajuću u vidu delotvornost određenih biljaka u čajevima čiji vam kratak pregled nudimo.

  Čaj od nane


  Nana sadrži eterično ulje, flavonide, gorke sastojke itd, a sve to doprinosi otklanjanu raznih tegoba u probavnom traktu. Čaj od nane, osim toga, olakšava i izlučivanje žuči.

  Čaj od šipka


  Zbog sastojaka koje sadrži (niacin, karotin, tanin, voćnu kiselinu, vitamine B2, K, mineralne sastojke i aromatska jedinjenja), šipak deluje okrepljujuće. Čaj od šipka kuva se na temperaturi do 60 stepeni, može da stoji i do 24 časa, a može se piti i hladan.

  Čaj od kamilice


  Kamilica deluje umirujuće na organizam. Ona ublažava upale, grčeve u probavnom traktu, a veoma često se koristi i za obloge. Priprema se neposredno pre upotrebe.

  Čaj od žalfije


  Čaj od žalfije treba kuvati tako što se sadržaj u provreloj vodi u poklopljenoj posudi ostavi da odstoji desetak minuta, a zatim se procedi. Zaslađen i topao čaj od žalfije koristi se prilikom čestih upala želuca, žuči i mokraćnih kanala. Nezaslađen čaj od žalfije dobar je za dezinfekciju i ispiranje usne šupljine i ždrela.

  Čaj od sleza


  Koren sleza sadrži najviše sluzi, skroba, pektina i šećera. Olakšava iskašnjavanje, bilo da se pije ili koristi za natapanje obloga.

  Čaj od lipe


  Čaj od lipe, kao i čaj od zove, može poslužiti u borbi protiv kašlja, ali podstiče i preznojavanje, pa je koristan pri lečenju gripa ili nazeba.

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.