U trendu

Caka nije u mesu i povrću: Evo u čemu grešite kada kuvate supu

Iako se kuvanje supe čini kao najlakši kulinarski zadatak koji zahteva samo šerpu vode, povrće i meso, skuvati savršenu supu nije tako jednostavno. Prilikom kuvanja mnogi od nas prave neke greške kojih nismo ni svesni.

1. Kuvanje na previsokoj temperaturi

U želji za što bržim ručkom, većina nas će supu kuvati na maksimumu. U tom slučaju meso bi moglo da bude suvo, a povrće prekuvano. Kako bi iz svih namirnica izvukli najbolje supu je potrebno kuvati na nižoj temperaturi, odnosno krčkati.

Jačina kuvanja trebala bi da bude takva da se tokom procesa kuvanja na površini svakih nekoliko sekundi pojavi jedan ili dva mehurića.

2. Nedovoljno soli

Ništa nije toliko bitno kao pravi odnos soli. Dok kuvate supu svakako je, s vremena na vreme, probajte kako bi pogodili tačnu količinu začina. Verujte svojom čulu ukusa radije nego receptu.

3. I voda je dovoljna

Iako mnogi od nas u supu stavljaju goveđu ili pileću kocku i bez nje supa može da bude savršeno ukusna. Supe napravljene samo od vode s pravim odnosom začina i soli mogu da bude sjajne.

Kako bi supi pojačali aromu, možete probati s jednim neobičnim začinom koji neki stavljaju. Naime, pred kraj kuvanja dodajte malo kore parmezana za drugačiji ukus.

4. Prekuvavanje povrća

Iako mnogi odmah na početku kuhanja u lonac zajedno s mesom stave i povrće to je greška koju bi svakako trebali izbjegavati.

Naime, povrću je potrebno puno manje kuvanja nego mesu, pa ga je potrebno dodavati postepeno u supu, zavisno od toga koliko mu je vremena potrebno da se skuva.

Odmah na početku možete staviti celer i luk te meso, a poslednjih pola sata dodajte šargarepu i po želji ostalo povrće.

5. Neodgovarajući začini

Kako bi poboljšali ukus supe i dali joj drugačiju notu često znamo da eksperimentišemo sa začinima i da pritom preteramo. Premda su oni najbolji način na koji možemo da poboljšamo ukus i izgled supe pri odabiru treba paziti da se ukusi dobro sjedine.

Pokušajte sa sveže mlevenim biberom, začinskim biljem ili pak malo naribanog parmezana. Odlični dodaci za krem supe su jogurt, kisela pavlaka, a možete probati i sa prženim bundevinim semenkama.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.