U trendu

Čuvajte luk na ovaj način i trajaće vam do 6 meseci: Caka je u jednoj sitnici

Luk je jedna od najčešćih namirnica koja se koristi širom sveta. Prednost luka je u tome što može dugo stajati pre nego što se pokvari, ali uz ovaj jednostavni savet, produžićete mu rok trajanja na šest meseci.

Pre svega, izbegavajte frižider jer će zbog previše vlage postati mekan i plesnjiv. Poznato je da se luk drži na hladnom, tamnom i prozračnom mestu te da na taj način može trajati i do nekoliko meseci. Ali nije dovoljno da ga samo ubacite u policu s namirnicama.

Gastro blogerka i osnivačica web stranice The Yummy Life Monica Matheny imala je problema s održavanjem luka i belog luka uprkos tome što ih je stavljala u kuhinjsku policu. Zbog toga je upitala svoju majku za savet.

„Pre nekoliko meseci moja mama je priskočila u pomoć. Poslednji put kad sam je posetila, pokazala mi je kako je skladišti svoj luk“, rekla je Matheny.

Ona je istakla kako njena majka stavlja luk u običnu papirnu kesu s rupama te na taj način luku produži rok trajanja i do šest meseci. Monica Matheny je i sama bila skeptična, ali je prihvatila ovaj savet i uverila se da deluje.

Dakle, za pravilno skladištenje luka vam je potrebna papirna kesa, alat uz pomoć kojeg ćete napraviti rupe na kesi, marker i spajalice.

Takođe, važno je napomenuti da svaka glavica luka mora biti sveža i čvrsta kako bi bili sigurni da se neće pokvariti.

Za početak, presavijte kesicu na pola po dužini, probušite jedan kraj pa preokrenite presavijenu kesicu i probušite drugi kraj tako imate otprilike pola centimetra između svake rupe. Zatim napunite kesicu do pola lukom i označite ga markerom, a zatim stavite spajalice na vrh kako bi luk ostao na mestu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.