U trendu

Čuvajte zdravlje: Evo kako da pržena hrana bude zdravija

Evo kako da i dalje uživate u prženoj hrani na zdraviji način.

Kako biste jeli zdravije, a opet zadržali ukus jela koje volite, potrebno je da primenite ovih nekoliko trikova, kako bi i dalje uživali u hrani, ali na daleko zdraviji način.

Koristite maslinovo ulje
Maslinovo ulje je verovatno najbolje koje možete da koristite, ako već morate da pržite. Ono je stabilnije na visokim temperaturama u odnosu na kukuruzno i suncokretovo, što znači da možete da ga koristite duže od ostalih vrsta ulja, a i dalje će zadržati svoje nutritivne vrednosti i kvalitet.

Neka ulje bude čisto
Ukoliko pržite u fritezi, važno je da ulje bude čisto. Ako ga ostavite da dugo stoji sa ostacima hrane, počeće da gori, a jelo će vam imati ukus zagorelog. Ako koristite staro ulje, ono je verovatno izgubilo svoju hranljivost. Prvi način je da sklanjate ostatke hrane iz njega, a drugi je da ga redovno menjate.

Koristite gaziranu vodu ili sodu bikarbonu
Još jedna stvar koja može da pomogne kada pohujete nešto je da dodate malo mineralne gazirane vode ili sode bikarbone. Dok se prži, iz hrane će izaći balončići gasa, pa će hrana samim tim manje apsorbovati masnoću. Ukoliko kombinujete ovaj i prethodni trik, izvesno je da će vam obrok biti zdraviji.

Održavajte temperaturu ulja
Idealna temperatura ulja za prženje je između 162 i 204 stepeni celzijusa. Ukoliko nije dovoljno vruće, hrana se neće ispržiti tako brzo kao što bi trebalo, pa će upiti i mnogo više masnoće. Ukoliko možete, prednost dajte fritezi umesto tiganju i kada izvadite hranu iz ulja, ostavite je kratko na ubrusu da biste odstranili višak masnoće.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar