U trendu

Čuvajte zdravlje: Kako da otklonite sve pesticide sa svežeg voća i povrća

Stručnjaci odavno savetuju da voće i povrće dobro operemo pre konzumacije i da ga ogulimo, ako je to moguće

Sezona svežeg voća i povrća, u kojoj svi uživamo je počela. Pijačne tezge i rafovi u supermarketima puni su naših omiljenih vrsta voća i salata.

Međutim, problem mogu predstavljati pesticidi, koji se u ogromnoj meri koriste pri tretiranju voća i povrća. Postoje pravila kako, koliko i kada se hrana tretira pesticidima, tako da u krajnjim proizvodima pesticida ima u količini koja nije štetna po naše zdavlje.

Naravno, u to nikada nismo stoprocentno sigurni. Zato je važno da pre upotrebe voće i povrće temeljno operete.

Sve što vam je potrebno za uklanjanje pesticida sa voća i povrća imate u svojoj kuhinji, a u pitanju su soda bikarbona i sirće.

Voće i povrće prvo operite, a zatim stavite u veliku posudu. Pomešajte vodu i sirće, tako da odnos bude 3:1, na primer, na tri čaše vode stavite jednu čašu sirćeta, pa ostavite voće i povrće da odstoji najmanje 30 minuta.

Posle pola sata, mešavinu vode i sirćeta prospite, pa nalijte čistu vodu, a onda dodajte dve pune kašike sode bikarbone i dobro promešajte.

Voće i povrće bi trebalo da odstoji najmanje 20 minuta. Pod mlazom hladne vode isperite voće i povrće, a onda možete uživati u omiljenom ukusu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar