U trendu

Čuveni kuvar ima genijalni trik za savršeni pirinač: Tako je prosto, a svi pravimo ovu grešku

Pirinač je često na našim trpezama, kao prilog mesu, a neretko čak i onako „klot“, posebno kada je u toku post.

Ali, sve domaćice znaju da ima muka pri kuvanju pirinača – ponekad bude prekuvan, pa je isuviše kašast, a ponekad ne može da se skuva u potpunosti koliko god ga krčkali na ringli.

Čuveni kuvar Gordon Remzi ima trik za savršeno skuvan pirinač, i kaže da ova receptura ne može da omane. Dobro skuvan pirinač je ukusan, sočan i „pahuljast“, ali i dalje mora da se „oseća pod zubom“.

Britanski kuvar kaže da za najbolje rezultate treba da izabere basmati pirinač, sa karakterističnim dugim zrnom, ali ako ga nemate poslužiće i onaj klasični.

Trik je u odnosu pirinač: voda koji treba da bude 1:1,5, a Remzi ističe i da postoji optimalno vreme za termičku obradu.

Sastojci za perfektno skuvan pirinač:

– 400 grama basmati pirinča

– 600 ml hladne vode

– so, biber

– drugi začini po želji

Priprema:

1. Isperite pirinač pod mlazom hladne vode, pa ga stavite u šerpu. Pobiberite, posolite i stavite druge začine po želji.

2. Prelijte pirinač hladnom vodom, poklopite, i kuvajte na visokoj temperaturi.

3. Pustite da voda brzo provei, pa tek onda smanjite temperaturu i pustite da se sve zajedno lagano kuva od osam do deset minuta

4. Tokom kuvanja nemojte podizati poklopac! Poklopljeni lonac ključan je za savršenu termičku obradu pirinča. I to je, zapravo, greška koju svi pravimo.

6. Tek nakon što se skuva pirinač, skinite poklopac i viljuškom promešajte pirinač. Poslužite je uz sos po želji. Prijatno!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)