U trendu

Da li znate šta je akvafaba: Redovno je bacate u đubre, a odlična je zamena za jaja

Akvafaba je jedno od najvećih kulinarskih otkrića specijalnih vrsta kuhinja, naročito veganske i vegetarijanske kuhinje, ali ovom tečnošću su oduševljene i osobe sa alergijom na jaja. Akvafaba je tečnost koja je veoma ekonomična i pristupačna zamena za jaja u svim receptima.

Šta je akvafaba?

Akvafaba je tečnost koja se dobija kuvanjem mahunarki. To je zapravo proceđena voda u kojoj se kuvao grašak, pasulj, sočivo, soja, bob, leblebija i druge mahunarke. Kao zamena za jaja najčešće se koristi leblebijina voda, jer ima neutralan ukus i miris.

Akvafaba je sastavljena od skroba i proteina, ali ima i sve što sadrži jedno jaje. Pored svega, bitno je istaći da je niskokalorična, nema holesterol, niti masnoće.

Akvafaba je veoma interesantna i u ishrani bez glutena, jer se skrob mahunarki rado koristi u mnogim bezglutenskim receptima.

Akvafabu možete napraviti sami ili kupiti gotovu tečnost u prodavnicama zdrave hrane. Pasterizovanu leblebiju iz tegle ili konzerve ne treba dodatno kuvati, jer je voda po otvaranju ambalaže već spremna za upotrebu.

Kako se pravi akvafaba?

Procedura pravljenja akvafabe jeste jednostavna, ali može se reći da duže traje. Koliko grama leblebija, toliko mililitra akvafaba tečnosti ćete dobiti.

Priprema:

Sirovu leblebiju potopiti tokom noći. Ujutru promeniti vodu u dodati tri puta veću količinu vode od količine leblebije. Kuvati otprilike dva sata na tihoj vatri.

Kada je leblebija skuvana, procediti tečnost nekoliko puta dok se ne ukloni sva pena.

Tečnost koju ćete dobiti treba da bude gusta. Kada je protrljate između dva prsta treba da ima lepljivu teksturu sličnu teksturi belanceta (uz napomenu da ova tečnost ima manju gustinu).
Kako zameniti jaja u receptu?

Akvafaba od leblebije je odlična zamena za jaja u receptima. Naročito je koriste osobe sa alergijom na jaja, posebno na belanca, jer se mućenjem dobija smesa identična umućenom belancetu. Takođe je pogodna za posna jela i može zameniti jaja u receptima u istoj razmeri.

Akvafaba se koristi i u slanim i u slatkim receptima. Može se upotrebljavati umućena kao šne ili samo kao voda koja ima ulogu povezivanja ostalih namirnica.

Takođe jaja možete zameniti čia semenkama, sojinim proteinom, bananom, kikiriki puterom i sokom od jabuke, lanene semenke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar