U trendu

Dašak tradicije: Kako napraviti najlepša jaja obojena lukovinom

Jaja obojena prirodnim bojama uvek su najlepša. Najviše domaćica kod nas i dalje preferiraju bojenje jaja u luku, jer je jednostavno, jeftino, a i zabavno. Ako ste se odlučili za tradicionalnu tehniku i ovog Uskrsa, donosimo korake kako da dobijete najlepša jaja ofarbana u lukovini.

Za početak će vam biti potreban jedan par novih najlonki. Bitno je da ne budu predebele jer tada neće dovoljno tečnosti dopreti do jaja, pa će ispasti svetlija.

Jedan par najlonki biće vam dovoljan za desetak jaja, a najbolje je da se potrudite da imate što manje otpada, pa ih secite komadić po komadić i čvrsto vežite čvoriće oko jaja – da vam ostane dovoljno materijala, ali i da biljka koja će ukrasiti uskršnje jaje ostavi precizniji otisak.

Jaja, ljuske luka i listići – to je sva mudrost

Osim najlonki i jaja, biće vam potrebne ljuske crvenog luka. Sledeći sastojak za ove simpatična uskršnja jaja su razni listići i cvetići. Prošetajte po nekoj osamljenoj livadi pa otkinite par listova deteline ili maslačka, ili cvet krasuljka, a ako ste u gradu, nemojte brati baš tamo gde se šetaju psi.

Bolje je rešenje da otkinete par listića s nekog obližnjeg drveta, samo pripazite da budu mali jer bi mogli prekriti pola jajeta ako su preveliki.

Prvo kuvamo ljuske, onda dodamo jaja

Sad se bacamo na samu pripremu: ljuske luka stavite u šerpu, sipajte vode da ih prekrije pa poklopite i stavite da se kuvaju. Kad zakuva, kuvajte na srednje jakoj vatri još desetak minuta. Iako neki stavljaju umotana jaja odmah unutra, domaćice tvrde da se način s prokuvavanjem u vodi pre dodavanja jaja pokazao dobrim jer luk pusti još više boje.

Dok čekate da voda s lukom u šerpi zakuva, počnite da pripremate jaja. Na svako stavite listić licem prema ljusci jer će se tako lakše držati, umotajte u najlonku pa zategnite i zavežite u čvor tako da listić ne može da se pomera, piše Index.

Na kraju premažite uljem za sjaj

Nakon desetak minuta stavite jaja u najlonkama u šerpu i kuvajte s ljuskama luka oko 12 minuta. Sklonite s vatre pa ostavite da se jaja malo ohlade u vodi. Izvadite ih, pažljivo isecite najlonke i uklonite listiće. Kad se uskršnja jaja potpuno ohlade, premažite ih uljem ili domaćom mašću za sjaj.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar