U trendu

Domaćice, obratite pažnju: Evo zašto vam testo ne uspeva

Čak i ako u receptu ne piše da treba da stoji, uvek treba da ostavite testo da odstoji bar 10 minuta u toploj i vlažnoj sredini

Da biste napravili hlebove, pogače i druga divna domaća peciva, treba da budete dobro upoznati sa osnovnim pravilima i cakama za mešenje testa.

To je potrebno i poželjno ne samo da bi se napravila homogena smesa od sastojaka u testu, već i da se veze glutena koje ga grade budu dobre. Gluten je pšenični protein koji stvara strukturu i zadržava gas prilikom pečenja hleba. Ako nije dobro oblikovana mreža glutena, ugljen dioksid izlazi i dobijeni hleb pada, izgleda spljeskno, a ukus je loš, gnjecav.

Kako bi testo bilo glatko i fino naraslo, sastojci koje koristite treba da budu sa sobne temperature. To važi u svim slučajevima, osim ako nije specijalno navedeno nešto drugo u receptu.

Nakon što sjedinite sastojke za testo, izvadite ga iz posude – dolazi red na mešenje na radnoj ploči.

Testo stavljamo na radnu površinu. Hvatamo rukama dalju stranu testa preko puta i savijamo ka unutra (preklapanje). U početku mešenja je potrebno da se dodaje više brašna. Ali treba da pazite da ne dodate previše; u protivnom će se pokvariti sktruktura i postaće mnogo tvrdo. Okrenite testo za 90 stepeni i ponovite proceduru. Ponavljajte dok testo ne postane glatko i elastično.
Nekim receptima je potrebno dugo mešenje, a nekima ne. Ražano brašno, na primer, ne sadrži gluten i ražani hleb nije potrebno mnogo da se mesi.

Ako volite da dodajte orašaste plodove, masline, suvo grožđe i slično, to treba uraditi na kraju. Testo pokrijte vlažnom krpom ili folijom da se ne suši dok raste. Čak i ako u receptu ne piše da treba da stoji, uvek treba da ostavite testo da odstoji bar 10 minuta u toploj i vlažnoj sredini.

Temperatura testa će da raširi gasove u hlebu i oslobodiće vlagu, zbog čega će unutra pečeno testo biti šupljikavo, vazdušasto i mnogo lepše. Rerna obavezno treba da bude prethodno ugrejana. Ne treba da je otvarate često, ako je moguće uopšte ne. Otvorite pred kraj da proverite da ne zagori odozgo. Ako postoji opasnost, stavite aluminijumsku foliju.

Proverite dugim drvenim štapićem da li je hleb gotov. Korica gotovog peciva treba da budebraonkasta ili zlatna ako želite da bude krckava.

2 komentara
  1. Anonimni

    Gdje je komentar od irvasa tj od Bambija

    1. bambi

      Lako je vama Anonimka. Nemacka, bogata zemlja. A sta cemo mi, ovde u Srbiji? Imamo brasno, al nemamo krsne djevojke, koje ce ga zbrckati sa vodom i kvascem. Imamo kucu ali nemamo dom. Ovaj gornji tekst za mlade devojke u Srbiji koje ustaju oko 11.30 (ako Bog da) predstavlja materijal tipa lika Rat i mir od Tolstoja. Nase mlade devojke tipa lika niti cuju niti vide a nemaju ni culo mirisa. Ne cuju jer su im usima slusalice. Tipa lika slusaju muziku jer su tako u fazonu. Ne vide, jer na ocima imaju skupocenu marku (doduse sa pijace) naocara za sunce. Onako tipa lika prolaze Knezom, kao nikoga ni ne vide nikoga ni ne cuju, ali zato mi moramo da pratimo svaki njihov korak! Culo mirisa im je atrofiralo jer se nije nikada koristio s obzirom da nikada u zivotu nisu ni kuvale niti znaju. E sad ono najvaznije. Culo dodira. To culo im je jako istancano i osetljivo. Razvijalo se shodno razvitku sponzorstva i starletstva ovde u Srbiji. Zasta je potrebno to culo? Na primer za seks na eks. Druga stvar, vazna stvar, tipa lika, je kada se broje novcanice. Treca stvar, zasto je culo dodira uznapredovalo je prakticne prirode. Npr. udje influenserka blogovskih kolumna u dzip, pa napipa kozna sedista, eeeeeeeeee, brate! Ili tipa lika, kada se prekontrolise odeca sponzora dok spava. Ruke hvataju signale kroz odecu bolje od bilo kog uredjaja, tipa, lika.

Napišite komentar