U trendu

Evo kako ćete za 5 sekundi otkriti da li je meso koje kupujete sveže, 1 stvar odmah otkriva kvalitet

Najbolje bi bilo da kupujete domaće, ali to nije uvek moguće, zato valja iskoristiti savete stručnjaka koji pomažu da prepoznate kvalitet mesa.

Prvi savet je da se uvek da prednost proizvodima iz regije koji su do trgovine prešli kraći put, ali osim informacija na pakovanju valja paziti i na izgled mesa.

Iako mnogo ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome i kvaliteta. Kvalitetno meso moralo bi imati malo unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano.

Ako kupujete upakovano meso u njemu ne sme biti vode. Ako je meso u krvavoj vodi, to znači da je staro. Za to, kao i za ostale provere, treba vam samo 5 sekundi.

Boja
Idealna boja mesa zavisi od toga koja je vrsta ove namirnice u pitanju. Sveža teletina bi morala biti svetla, ali ne bela, jednako kao i piletina, ćuretina ili pačije meso. Govedina treba da bude srednje crvena, ali ne pretamna. Svinjetina je idealno bledoružičasta. Od svih sivkastih nijansi mesa treba bežati jer je moguće ne samo da nije sveže nego i da je pokvareno.

Čvrstoća
Ima još jedan način za jednostavnu proveru toga je li zapakovan meso još uvek sveže. Ako se pritisne prstom, mora se brzo da se vrati u svoje „originalno“ stanje i na njemu ne bi trebalo da ostanu nikakva udubljenja, a površina mesa mora blistati, piše Noizz.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.