U trendu

Evo šta unosite u organizam samo jednom konzervom tunjevine

Evo 5 zdravstvenih pogodnosti čestog unošenja tunjevine.

1. Izvor visokokvalitetnih proteina
Riba je izvor visokokvalitetnih proteina, a tunjevina u konzervi posebno nudi  proteine.

2. Dobar izvor aminokiseline taurina
Osim što su izvor proteina, morski plodovi, uključujući ribu kao što je tuna, koristan su izvor aminokiseline taurina. Studije pokazuju da ova aminokiselina može biti od pomoći u zaštiti od srčanih bolesti.

3. Koristan izvor vitamina i minerala
I sveža i konzervirana tunjevina su koristan izvor vitamina B, posebno niacina (B3), koji podržava nervni sistem i kožu. Tunjevina takođe sadrži kalcijum, koji podržava zdrave kosti i kontrakcije mišića; magnezijum, potreban za energiju; i vitamin D, koji podržava imuni sistem, snagu kostiju i funkciju mozga. Sveža tunjevina (na 100 g) ima duplo veću količinu vitamina D u poređenju sa konzerviranom tunom, prenosi Bbcgoodfood.

4. Može pomoći u kontroli težine
Tunjevina, uključujući tunjevinu u konzervi u izvorskoj vodi ili salamuri, ima malo masti i kalorija, ali je bogata proteinima, što je čini korisnim uključivanjem u dijetu za mršavljenje.

5. Malo masti
Tunjevina ima malo masti, sa samo 1 g masti u jestivoj porciji od 100 g – to je slučaj i sa tunom konzerviranom u izvorskoj vodi ili salamuri.

Iako se nekada smatrala masnom vrstom ribe, i za koju se smatralo da je korisna za zdravlje srca, zvanični saveti Ujedinjenog Kraljevstva o masnoj ribi su se promenili 2018. godine, pri čemu se tuna više ne smatra dobrim izvorom. To je zato što trenutni podaci pokazuju da su nivoi dugolančanih omega-3 polinezasićenih masnih kiselina u svežoj tunjevini više uporedivi sa onima u beloj ribi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar