U trendu

Evo zašto jaja nikada ne treba kuvati u vodi

Sledeći put kada budete želeli da pripremite tvrdo kuvano ili meko kuvano jaje, nemojte ga kuvati u vodi. Voda prska svuda okolo, ljuska može da napukne i jaje je nemoguće oljuštiti… Zato je mnogo bolje rešenje jaja skuvati na pari.

Kuvanje jaja na pari

Sve što vam je potrebno je šerpa koji ima nastavak za kuvanje na pari i malo vode. U šerpu sipajte malo vode (važno je samo da ne dodiruje taj nastavak), a zatim preko nastavka za kuvanje na pari rasporedite jaja i prokuvajte vodu. Ultra vruća para će zagrejati jaje na isti način kao proključala voda ili vruć tiganj. Jedina razlika je u tome što je kuvanje na pari nežnije – belance će biti mekše, a žumance kremastije.

Za tvrdo kuvano jaje, kuvajte jaje na pari 10 do 12 minuta. Ovako pripremljeno jaje odlično je za pravljenje salata, ili ga jednostavno posolite, dodajte prstohvat mlevenog bibera i uživajte. S druge strane, za meko kuvano jaje – i za savršeno kuvan belanac i žumance, kuvajte jaje oko 6 i po minuta, pa ga odmah ohladite hladnom vodom.

I za kraj još jedan kulinarski trik – kako da znate je li jaje sveže? Jednostavno ga potopite u posudu s vodom. Ako potone, onda je sveže, a ako ispliva, to znači da više nije za upotrebu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)