Flambiranje

Flambiranje je kulinarski izraz koji označava postupak u kom se gotovo jelo ili poslastica preliju istopljenom masnoćom ili alkoholnim pićem i potom zapale. Flambirana jela su veoma atraktivna jer se, po pravilu, pripremaju na stolu pred samim gostom.

Flambirati se mogu različite vrste mesa, ali i poslastica – pre svega palačinke. Kada je reč o flambiranim mesnim jelima, treba pomenuti da su ta jela u kuhinji već napravljena, a da se kraj stola, pred gostom, samo dovršavaju. Tačnije, uz meso se, kraj stola, priprema umak. Najčešće se flambira govedina (posebno šatobrijan i goveđi medaljoni), a može se flambirati i divljač.

Za sam postupak flambiranja, od alkoholnih pića najviše se cene likeri poput maraskina, cointreau, grand-manier, curacao i slični, ali se veoma često upotrebljava i vinjak, konjak, rakija od višanja ili kajsija.

Na kraju, ostaje nam samo da vam predložimo i neki recept sa flambiranjem.

Flambirane jagode

U tiganj za flambiranje stavite malo maslaca i jagode. Kada se maslac otopi, jagode prelijte konjakom ili rakijom od trešanja (kirsch). To zapalite, pa onda dodajte malo meda i liker od oraha. Poslužite uz sladoled od vanile.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.