Fleke

Uklanjanje fleka sa nameštaja, tkanina, tepiha i mnogih drugih predmeta prava je veština koja zahteva mnogo strpljenja i spretnosti. Pri uklanjanju fleka treba strogo voditi računa ne samo o tome od čega je fleka nastala već i na kakvom se materijalu nalazi, kao i o tome da li je fleka sveža ili se radi o fleci starijeg datuma.

Fleke od vina

Na tkanini – čiste se limunovim sokom, a ako je u pitanju svetla površina, prljavu površinu navlažite slabim rastvorom amonijaka, pa odmah isperite čistom vodom. Postupak ponovite nekoliko puta dok mrlja ne nestane. Možete probati i da tkaninu umočite u vodu u koju ste dodali dosta sode bikarbone, a zatim da tkaninu isperete.
Na svili – uklanja se benzinom ili špiritusom.
Ako je stolnjak zaprljan crnim vinom, ponovo će postati čist ako se prljavo mesto natopi belim vinom. Pri prvom pranju vidljive fleke natrljajte sapunom i isperite.
Na tepihu su mrlje od crnog vina veoma otporne na čišćenje, ali probajte da prljavo mesto dobro natopite limunovim sokom i pospete kuhinjskom solju. Ostavite da tako stoji neko vreme, a zatim istrljajte krpicom i mlakom vodom.

Fleke od žvake

Žvaku sa tepiha odstranićete tako što ćete na nju staviti komadić leda iz frižidera. Za skidanje žvake sa tepiha nemojte nikada upotrebljavati toplu vodu.

Fleke od jaja

Sa svake tkanine uklonićete ih ako tkaninu isperete hladnom vodom. Topla voda ne dolazi u obzir jer mrlje postaju još vidljivije.
Na tepihu – mrlju nakvasite mešavinom 3/4 vode i 1/4 alkohola i dobro istrljajte.
Na srebrnom posuđu – kuvanim krompirom istrljajte prljava mesta i mrlje neće biti.

Fleke od krvi

Sa tkanine koja se ne sme iskuvavati mrlja će nestati ako je natopite limunovim sokom i pokrijete gustom kašom od deterdženta sa enzimima, a zatim isperete hladnom vodom.
Na tepihu – mrlju natopite hladnom vodom kojoj ste dodali amonijak (dve kašike amonijaka na jedan litar vode), a zatim sušite čistom krpom.

Fleke od laka za nokte

Sa tkanine ćete ih odstraniti ako tkaninu sa jedne i druge strane navlažite esencijom terpentina. Mrlja se može ukloniti i 90%-nim alkoholom, ali to prethodno probajte na delu tkanine koji se ne vidi. Ako su mrlje starijeg datuma, najpre ih namažite puterom, pa uklonite terpentinom.

Fleke od mleka

Na tkanini od vune i pamuka – mrlje možete odstraniti mlakom vodom i sapunom. Ako ne uspete, probajte benzinom.
Na tepihu – mogu se odstraniti tako što se prljavo mesto oprezno istrlja rastvorom amonijaka sa malom količinom kuhinjske soli i vode. Tepih nakon toga obavezno očistite hladnom vodom.

Fleke od hemijske olovke

Na tkanini – takve mrlje najpre dobro natopite pivom, a zatim trljajte vatom ili krpicom namočenom acetonom. Vodite računa o tome da aceton rastvara sintetiku, te ako je reč o sintetičkoj tkanini probajte sa 90%-nim alkoholom.

Fleke od karmina i pudera

Na tkanini – odstranjuju se 90%-nim alkoholom.
Na maramicama i peškirima – istrljajte puterom, a zatim ih uklonite terpentinom.

Fleke od sladoleda

Na tkanini – treba ih odmah isprati hladnom vodom, a zatim toplom sapunicom. Ako je mrlja nastala od čokoladnog sladoleda, najbolje je posle čišćenja iskuvati uflekani predmet ukoliko tkanina dozvoljava iskuvavanje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.