Frižider

Da li ispravno koristite svoj frižider? Evo nekoliko saveta vezanih za održavanje frižidera i čuvanja namirnica koje vam Krstarica preporučuje.


Gornja polica (8 stepeni)


To je mesto za jaja, mlečne proizvode, suhomesnate proizvode i ostatke hrane. Obratite pažnju na jaja, jer ukoliko je ljuska jajeta napukla, jaje ne treba čuvati, pošto klice koje se na njemu skupljaju mogu da prodru i u unutrašnjost. Jaja ostaju sveža u frižideru 3-4 nedelje. Sirovo meso ostaje sveže 2-5 dana, a sirovo mleveno meso 6-8 sati.

Donje police (5 stepeni)


Ovo je prostor za skladištenje mesa i ribe. Sirovo meso stavlja se ispod kuvanog. Prilikom otapanja frižidera, kapljice ne treba da dođu u dodir sa namirnicama jer se bakterije brzo razmnožavaju.

Fioke na dnu (10 stepeni)


U njima se čuva voće i povrće. Povrće bi trebalo oprati jer se na njemu skupljaju klice. Ananas, banane, citruse i ostalo egzotično voće ne bi trebalo držati u frižideru. Isto važi i za paradajz, boraniju, krastavce i tikvice. Najbolje mesto za čuvanje ovih namirnica je velika plastična kutija. Salati, šargarepi i drugom jestivom bilju rok trajanja može se produžiti ukoliko se najpre umotaju u vlažnu kuhinjsku krpu, pa onda stave u frižider. Frižider se ne sme prepuniti, jer tada vazduh ne može da cirkuliše.

Pregrade na vratima (15 stepeni)


Ovde se održava temperatura pića i putera. Posle otvaranja tetrapaka sa sokom, sok bi trebalo presuti u bokal sa poklopcem ili ga pokriti folijom, jer će se u protivnom vitamini izgubiti.

U toku leta temperaturu u frižideru treba smanjiti za nekoliko stepeni u odnosu na temperaturu u toku zime i, naravno, vrata frižidera treba brže zatvarati.

Čišćenje frižidera


Frižidere bi trebalo temeljno čistiti na svake 2-4 nedelje. Bakterije i druge štetne klice ne mogu biti uništene samo veoma niskim temperaturama. Pre početka čišćenja, potrebno je isključiti aparat iz struje, a zatim sve police, pregrade i zidove temeljno oprati vrelom vodom. Neprijatni i neželjeni mirisi najefikasnije se uklanjaju pomoću sirćeta razblaženog sa malo vode. Drugi način za postizanje istog efekta jeste da se napravi rastvor od jedne kesice sode bikarbone i dva litra vode, pa da se njime opere unutrašnjost frižidera. Zatim toplom vodom još jednom treba oprati frižider i u njega staviti krišku limuna, koja će dati osvežavajući miris.

Pre nego što se frižider ponovo uključi u struju, trebalo bi sačekati da se unutrašnjost potpuno osuši. U protivnom bi se od kapljica tečnosti mogle formirati manje ledene pločice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.