Garniranje i serviranje

Koliko je važno da jelo bude ukusno spremljeno, toliko je važno i da bude ukusno garnirano. Garniranju se obično pridaje posebna pažnja kad imamo goste, ali nema sumnje da će i kad smo sami zadovoljstvo biti veće ako je obrok lepo serviran, jer, kao što stara izreka kaže – jede se i očima.

Zaboravite na kućni običaj iznošenja jela u loncima i tiganjima u kojima ste ih spremali, jer za svako jelo postoji odgovarajuća posuda. Doduše, ukoliko je jelo spremano u keramičkoj ili vatrostalnoj posudi, u tome ga možete izneti (toplo) i na sto.

Osnovno je pravilo da jelo u činiji ili na tanjiru mora biti pravilno, uredno i čisto složeno, tj. da ivice tanjira i činija moraju ostati čiste.

  • Za svaku bistru supu, najbolji ukras je sitno naseckan peršun ili vlašac. Supu uvek treba servirati iz činije sa velikom kutlačom, a samo sipanje može se prepustiti ili gostu ili samoj domaćici, koja će supu sipati svim gostima ponaosob.

  • Ribe se ukrašavaju kriškama limuna (kada su u pitanju veće ribe, kriška se stavlja i u usta ribe) ili iseckanim kriškama paradajza i naseckanim peršunom. Riba se stavlja na dugačak tanjir i garnira zrnasto kuvanim pirinčem, kuvanim ili pečenim krompirom. Služi se u komadu, ako je u komadu i kuvana, odnosno pečena. Na stolu se zatim tranšira, tačnije seče na komade, i to najpre uzduž sa gornje strane, a potom se, kad se gornji file podeli na komade, vadi osnovna kost, pa se i donji file deli na komade. Ako se riba pekla ili kuvala u komadima, odresci se slažu redom na tanjir i nude uz pribor: dve viljuške.

  • Pečeno meso može se vrlo lepo garnirati na prilozima različitih boja. Obično se stavlja nasred činije, a oko njega se redom slažu pirinač, grašak, krompir i sl. Ako se meso servira uz pire od krompira, najčešće se na jednu polovinu tanjira stavlja meso, a na drugu pire, preliven masnoćom od mesa, talasasto oblikovan viljuškom.

  • Slatkiše možete servirati na različite načine. Za torte postoje posebne lopatice i nož za sečenje. Za zamašćena slatka jela poput palačinki, upotrebljava se viljuška, dok se za sitne kolače ne daje nikakav pribor jer se jedu prstima.


    Ne zaboravite, najzad, da sledeće jelo treba poslužiti tek pošto su svi za stolom završili sa prethodnim jelom. Predah između dva jela ne samo da je poželjan već je i zdrav.

    Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.