Genijalan trik: Za samo 15 minuta skuvaćete najslađi i najukusniji kukuruz

Teško ćete pronaći osobu koja ne voli kukuruz – bilo kuvani, pečeni ili kao grickalicu. Međutim, u letnjim mesecima mnogi odustaju od njegovog kuvanja zbog mnogo vremena koje iziskuje spremanje kukuruza.

Imamo jedan fantastičan i kreativan trik – kuvanje kukuruza u kupki od maslaca. Rezultat će vas oduševiti: savršeno sladak i nežan ukus kukuruza.

Za pripremu ovog priloga nije vam potrebno više od 15 minuta, a ako će vam se rezultat dopadne, svakako probajte da i drugo povrće pripremite na ovaj način.

Sastojci

4 šolje vode
6 klipova kukuruza
1 šoljica mleka
100 g maslaca
1 kašičica soli

Priprema:

Voda neka proključa u velikoj šerpi. Dodajte šoljicu mleka, maslac i so.

Kada se maslac rastopi dodajte kukuruz i smanjite vatru. Kuvajte otprilike osam minuta.

Izvadite kukuruz i poslužite odmah.

Svež klip kukuruza ima otprilike 100 kalorija

Ustaljeno je mišljenje kako je sveže povrće zdravije od kuvanog, ali to se ne odnosi na kukuruz. Naime, američki istraživači otkrili su da prilikom termičke obrade kukuruza, kuvanja ili pečenja, dolazi do oslobađanja molekula s antioksidativnom aktivnošću, što povećava njegove zaštitničke moći.

Jedan klip kukuruza sadrži oko deset posto dijetalnih vlakana koja regulišu nivo holesterola i smanjuju rizik od srčanih obolkenja.

Kukuruz sadrži i jake antioksidante, lutein i zeaksantin, sadrži beta karoten i vitamine B kompleksa, magneziju,, fosfor i vitamin C. Redovna konzumacija kukuruza podstiče rad metabolizma i probave kao i izbacivanje toksina iz organizma i sprečava nastanak bolesti creva.

Svi koji misle da kukuruz opterećuje organizam suvišnim kalorijama, grdno se varaju: u svežem klipu kukuruza prosečne veličine ima samo 80 do 100 kalorija.

Kukuruz je odličan izvor i vitamina B1 koji ima važnu ulogu za rad mozga, prenosi Ordinacija.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.