U trendu

Greške koje prave skoro svi: Jedino pravi način za spremanje pečuraka

Pečurke su prilično osetljive, pripremljene na pogrešan način jednostavno će ličiti na gumu. Ako želite da vam pečurke uvek budu blago karamelizovane, pravilno začinjene i pune ukusa, pazite na sledećih šest grešaka koje sigurno pravite dok ih pripremate.

Gušite ih

Pečurke moraju da dišu! Nikako ih nemojte čuvati u zatvorenim posudama u frižideru, one treba da budu na ”otvorenom”, najbolje je da vam u frižideru stoje u papirnatim kesama.

Ne sušite ih dovoljno

Sigurno ste čuli mnogo oprečnih mišljenja oko toga treba li ili ne prati pečurke? Možete ih očistiti s četkicom ili ih oprati, ali je najbitnije dobro ih osušiti ako ih perete. Za to koristite kuhinjske krpe kojima ćete lagano tapkati po pečurkama, ili, ako imate vremena, pečurke ostavite da se suše na vazduhu.

Prerano ih solite

Ako so dodate čim pečurke stavite u tiganj, sve ste upropastili. One će odmah početi da ispuštaju tečnost, naročito ako ste tiganj još i prenatrpali. Pečurke se začinjavaju na samom kraju, kada su spremne.

Bacate ih na mlak tiganj

Ako ih bacite na mlak tiganj dogodiće se isto što i kada ih začinite odmah na početku kuvanja, pustiti će tečnost. Pustite da se tiganj jako dobro zagreje pre nego dodate pečurke. Tako će se pore pečurke zatvoriti čim dotakne vruć tiganj i tečnost neće moći da preplavi tiganj, piše Jutarnji list.

Previše ih mešate

Konstantno mešanje ne dopušta pečurkama da postanu predivno zlatne. Bez lagane karamelizacije pečurke su skoro samo komad gume. Pustite ih na tiganju da uhvate malo sunca!

Ne dodajete dovoljno masnoće

Najbolje je da dodajete, na primer, maslinovo ulje u različitim fazama pečenja pečuraka. Dakle, kad primetite da su povukle masnoću, dodajte je još malo. Na taj način ćete dobiti lepu karamelizaciju bez ”gumenih” pečuraka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.