Hleb

Danas u pekarama možete naći najrazličitije vrste hleba koje se ne razlikuju samo po obliku već i po tipu brašna koje je korišćeno.
Testo za hleb u osnovi je isto kao i testo sa pripremanje pica ili pogača. Za hleb je najbolje koristiti meko brašno. Pošto ne možete uvek biti sigurni kakvog je kvaliteta kupljeno brašno, najbolje bi bilo da izmešate meko brašno nekoliko proizvođača.
Sem brašna, za mešenje hleba potreban vam je isitnjen pivski kvasac, i to oko 20 grama na 500 grama brašna. Kvasac može biti svež (u tom slučaju ne sme biti osušen ili stvrdnut) ili suvi (kada ne bi trebalo da bude stariji od 6 meseci). Kvasac treba razmutiti dodajući mu mlaku vodu ili mleko. Najčešća greška domaćica u vezi s kvascem jeste dodavanje soli. So nikada ne treba mešati sa kvascem jer to usporava vrenje – treba je izmešati s brašnom, pa tek onda dodati rastopljen kvasac.
Kada se mesi hleb, brašno treba da bude sobne temperature. Pre mešenja ga treba prosejati, jer tako postaje rastresitije, a kad je rastresito lakše i brže narasta.
Na početku mešenja, testo će se lepiti za dasku i prste, ali kako budete mesili, vremenom će postati glatko i manje će se lepiti. Da bi testo bilo elastično, treba praviti energične i ritmične pokrete, ne zaustavljajući se, kako se ne bi smanjila toplina koja s ruku prelazi na testo. Prilikom mešenja, testo uvek treba okretati u jednom pravcu. Umešeno testo oblikuje se u loptu, pospe brašnom i stavi u vanglu većih dimenzija, pa ostavi da naraste.
Temperatura prostorije u kojoj se ostavlja testo treba da bude između 25 i 30 stepeni. Testo koje narasta ne sme biti na promaji. Kada se testo udvostruči, posle nekoliko sati, treba ga vratiti na dasku i ponovo izmesite.
Da biste dobro ispekli domaći hleb, treba ga rasporediti na manje delove u obliku veknica ili pogača i njegovu površinu obavezno razrezati na nekoliko mesta.
Rerna mora biti vrlo zagrejana i istu temperaturu treba da ima još najmanje 15-20 minuta nakon početka pečenja, a zatim temperaturu treba sniziti na srednju jačinu i tako ostaviti do kraja pečenja.Hleb će imati sjajnu koru ako se u rernu pre hleba ubaci šerpica s vrelom vodom i ostavi u rerni sve dok se hleb peče (tako hleb dobija potrebnu vlagu). Kora hleba ostaće hrskava ako se pečeni hleb izvadi iz rerne i stavi na žičanu rešetku da se ohladi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.