U trendu

Hrana koja nakon podgrevanja postaje – otrovna

Ritam života kojim danas živimo ne ostavlja mnogo vremena za pripremu svežih jela kod kuće. Zbog toga posežemo za brzim rešenjima, među kojima je i podgrijavanje hrane spremljene pre nekoliko dana.

Ali, morate da znate da nisu sve namirnice dobre za ponovno podgrevanje, kako zbog bakterija koje se ne mogu uništiti, tako i zbog proteina čiji se molekuli razbijaju, piše Women’s Day.

Dok neke i mogu da budu istog ukusa kao kada su prvi put pripremljene, poput pasulja, graška i raznih supa, ove namirnice ne bi trebalo baš nikad da podgrevate:

Piletina

Piletina i ostalo živinsko meso, kao i jaja, često mogu biti zaražena salmonelom. To može da predstavlja još veći problem ako jelo od piletine podgrevate u mikrotalasnoj pećnici, čiji talasi ne prodiru u sve delove hrane, kao kad je zagrevate na šporetu. Ponovno zagrevanje piletine se ne preporučuje najviše zbog toga što, za razliku od crvenog mesa, ona ima veću gustinu proteina, čiji se molekuli tokom zagrevanja drugačije razbijaju, što može da dovede do problema sa želucem i različitih probavnih tegoba.

Krompir

Ukoliko se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum, naročito ukoliko je krompir zamotan u foliju i nema dodira sa kiseonikom. Podgrevanje krompira neće eliminisati ovu opasnu bakteriju, koja može da izazove botulizam, opasnu infekciju koja u najgorem slučaju parališe moždane nerve i ostavlja teške posledice.

Pečurke

Pečurke sadrže proteine koje enzimi i mikroorganizmi vrlo lako mogu da razbiju. Ukoliko se ne čuvaju pravilno, pečurke vrlo brzo mogu da propadnu i dovedu do želudačnih problema nakon podgrevanja. Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgrejati isključivo na temperaturi iznad 70 stepeni, piše “Radio Sarajevo“.

Spanać i drugo lisnato povrće

Spanać i drugo lisnato povrće, u zavisnosti od toga gde se uzgaja, sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, ali zagrevanjem mogu da se pretvore u nitrite, a potom u nitrozamine, za koje je poznato da su kancerogeni. Mogu da utiču na sposobnost krvotoka da prenosi kiseonik do organa, a kod male dece mogu da dovedu do stanja poznatog kao “sindrom plave bebe”, koji nastaje usled respiratornih tegoba.

Pirinač

Najvažnija stvar u vezi kuvanog pirinča je to kako se čuva nakon pripreme. Ukoliko se nakon kuvanja drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu da proizvedu otrov, koji može da izazove povraćanje i dijareju. Podgrevanje pirinča neće eliminisati ove otrove, već će stvar učiniti gorom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar