U trendu

Izbegnite holesterol: Ovo je najzdraviji način pripreme jaja

U suprotnom se gube vitamini i minerali, a aktivira štetni holesterol

Jaje na oko, tvrdo kuvano, omlet, poširano? Ovi i brojni drugi načini pripreme jaja redovno se nalaze na našim jelovnicima, ali koji je od njih zaista najzdraviji i pruža najbolje od bogatstva ove svakodnevne namirnice, odnosno osigurava unošenje svih vitamina i minerala iz jaja u naš organizam?

Prema istraživanju objavljenom u The Journal od Nutrition, jaja će najbolje sačuvati svoju hranljivu vrednost ako se konzumiraju kuvana. Kuvanje jaja ujedno uništava i moguću salmonelu i podiže nivo proteina u njima za čak 40 odsto, zbog čega se i osećamo sitim.

Ako se jaja pripremaju u obliku omleta ili jaja na oko, što podrazumeva vrlo visoke temperature i količine ulja ili masti, smanjuje se nivo vitamina i antioksidanasa u njima, a ujedno se aktivira nivo holesterola, što povećava rizik od srčanih oboljenja.

Pomenuto istraživanje utvrdilo je i da je najbolje pripremati jaja poširanjem, što uključujeubacivanje belanceta i žumanceta u vruću, ali ne kipuću vodu i kuvanje do 3 minuta. Pritom se preporučuje da u vodu u kojoj ćete poširati jaja nikako ne stavljate so, jer će ona uzrokovati razvodnjavanje belanceta.

Kada je belance potpuno tvrdo, a žumance još tečno i prekriveno tankim slojem koji ga drži „na jednom mestu“, znaćete da je jaje gotovo i spremno za konzumaciju.

2 komentara
  1. bambi

    Totalni promasaj. Ne treba izbegavati holesterol. Slobodno jedite sve sto vam se iste. Sustina je da budete fizicki aktivni u toku dana 365 dana u godini. Ishranu uvek treba kombinovati sa potrosnjom. Cela ova prica iznad je toliko besmislena da je mozete shvatiti kao zanimaciju npr. kao ispiranje mozga horoskopom.

    1. Anonimni

      Potpuno tačno

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike