Jabukovo sirće

Da biste sami napravili prirodno jabukovo sirće, potrebni su vam sledeći sastojci:

 • neprskane jabuke (najbolje su divlje, samonikle, ali mogu da posluže i gajene)
 • šećer

  Način pripreme


  Jabuke dobro oprati, odstraniti im peteljke, a zatim ih zajedno sa semenom usitniti i samleti na mašini za meso. Zajedno sa sokom koji puste staviti ih u veći lonac. Ako nema dovoljno soka, na 10 kilograma jabuka može se dodati četvrt litra prokuvane i ohlađene vode. Zatim na ovu količinu dodati i 100 grama šećera, sve dobro izmešati, sud prekriti čistom, višestruko ispresavijanom gazom i ostaviti na toplom mestu ili na suncu. Povremeno pregledati i promešati. Kada fermentacija bude gotova i sirće postane dovoljno kiselo, sve procediti najpre kroz ređe, a zatim i kroz gušće sito ili cediljku, a na kraju i kroz višeslojnu gazu, kako bi se dobila bistra tečnost. Sirće sipati u boce, hermetički zatvoriti i čuvati na hladnom i mračnom mestu. Ukoliko se posle izvesnog vremena sirće usled zrenja zamuti, ili se pojavi talog, treba ga još jednom procediti kroz višeslojnu gazu i ponovo sipati u čiste boce.

  Prirodno jabukovo sirće je izvanredan lek kome uvaženi stručnjaci pripisuju čudotvornu moć i smatraju da ono treba da postane deo svakodnevne ishrane, a evo i nekoliko recepata koji su se pokazali kao veoma uspešni u lečenju pojedinih smetnji i bolesti.

  Protiv hroničnog umora

  Pomešati tri kašičice jabukovog sirćeta sa šoljom meda, sipati u teglu i uzimati svake večeri pred spavanje po dve kašičice ove mešavine. Takođe, kašičica sirćeta može se sipati u čašu vode i piti za vreme ručka.

  Protiv glavobolje

  Popiti čašu vode u kojoj su razmućene dve kašike meda i dve kašike jabukovog sirćeta.

  Protiv opekotina

  Na opekotinu naneti jabukovo sirće nekoliko puta. To će sprečiti pojavu plika i ublažiti bol.

  Za snižavanje krvnog pritiska

  Tri puta dnevno piti čašu vode sa dve kašičice jabukovog sirćeta.

  Za ispiranje grla

  U čašu vode sipati kašičicu sirćeta i ispirati grlo na svaka dva sata.

  Protiv bolova u sinusima

  Na svaki sat, sedam puta, popiti čašu vode u kojoj je razmućena kašičica jabukovog sirćeta.

  Protiv reumatičnih bolova u zglobovima

  Bolna mesta u toku noći obložiti platnenom tkaninom koja je dobro natopljena jabukovim sirćetom, a odozgo uviti suvom flanelskom tkaninom. Uz svaki obrok popiti čašu vode u kojoj je razmućeno deset kašičica jabukovog sirćeta.

  Protiv ekcema

  Obolela mesta mazati jabukovim sirćetom četiri puta dnevno i tri puta u toku noći. Ubrzo će ekcem i svrab nestati.

  Za mršavljenje

  Svakog jutra na prazan želudac popiti čašu vode sa jednom do dve kašičice sirćeta ili uz svaki obrok popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Terapija traje dva meseca. Jabukovo sirće utiče na sagorevanje suvišnog masnog tkiva.

  Protiv proširenih vena

  Svakog jutra i svake večeri istrljati čistim jabukovim sirćetom kožu preko proširenih vena i dva puta dnevno popiti čašu vode sa dve kašičice sirćeta. Ova terapija traje mesec dana.

  Protiv mitesera

  Jedan deo jabukovog sirćeta izmešati sa osam delova vode i tom tečnošću tri puta dnevno prskati lice.

  Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.