U trendu

Jednostavno: Za sekund proverite da li je meso koje kupujete sveže

Nije lako prepoznati da li je meso sveže i kvalitetno, a najbolje je pronaći proverenu mesaru sa domaćim mesom.

Ipak, kako je to ponekad komplikovan poduhvat, poželjno je naučiti nekoliko trikova koji će vam pomoći da odredite u kakvom je stanju ono što kupujete.

„Iako veliki broj ljudi misli da je to nezdravo, masnoća mesu daje mnogo od njegove arome. Kvalitetno meso trebalo bi da ima unutarmišićne masti, a to se vidi po belim prugama nalik venama kojima je meso prošarano“, objašnjava Elizabet Rozik iz Njemačkog poljoprivrednog centra.

Ona je dodala i da kada kupujete upakovano meso povedete računa da u njemu nema vode. „Ako meso leži u krvavoj vodi, to znači da je staro“, naglasila je Rozik. „U zavisnosti od vrste mesa – svako ima idealnu boju. Teletina treba da bude svetla, ali ne bela, a isto je i sa mesom živine. Govedina treba da bude crvena, ali ne isuviše tamna. Dobra svinjetina je bledoružičasta. Od sivkastih nijansi treba bežati“, dodaje.

Rozik je otkrila i najjednostavniji način da proverite da li je zapakovano meso još uvijek sveže. Kada ga pritisnete prstom, mora brzo da se vrati u prvobitno stanje i u njemu ne sme da ostane nikakvo udubljenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar