U trendu

Juneće meso često vam ispadne žilavo? Evo super trikova kako ga omekšati

Kupili ste naizgled odličan komad junećeg mesa, ali nakon što ste ga pripremili i poslužili na tanjiru shvatili ste da ukusom i nije toliko dobar jer ga je teško sažvakati, odnosno žilav je – situacija koja se dogodila svima barem jednom ma koliko god vešti bili u kuvanju. Dobra vest je da postoje neki trikovi u pripremi s kojima se to može sprečiti.

Juneće meso treba da omekša pre nego krene da se termički obrađuje, a to se može postići na nekoliko zanimljivih načina.

Pripremite marinadu od ulja i začina, stavite meso unutra i ostavite preko noći u frižideru. Sat do dva pre pripreme ubacite unutra još i nekoliko kriški kivija – on sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu pa ono postaje vrlo meko. Isto deluje i ananas, prenosi BrightSide.

Osim ove dve vrste egzotičnog voća, možete dodati malo pirinčanog vina, narendanog luka i jabuke i ostaviti u tome meso tokom cele noći, a podjednako dobro deluju i kiseline poput limuna i sirćeta. Limun će djelovati već nakon sat vremena, pa se ovim trikom možete poslužiti ako pripremate neko jelo u poslednji čas. U sirćetu će pak morati da odstoji celu noć.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)