Kako da ne usmrdite kuću dok dinstate ili pržite crni luk: 1 trik koriste profesionalci

Dodajte ovaj sastojak prilikom dinstanja ili prženja luka i sprečićete neprijatne mirise

Crni luk je namirnica koja se često dodaje u jela. Nijedno kuvano jelo, priprema mesa ili salata ne može da se zamisli bez crnog luka. Često ga ljudi jedu i sirovog.

Ipak, iako ovo povrće jelu daje poseban šmek i prepoznatljivu aromu, on ima i svoje mane. Seckanje crnog luka često izaziva suze u očima, a sem toga dešava se da se prilikom kuvanja usmrdi cela kuća.

Nijednoj domaćici se ovo ne dopada, pogotovo što crni luk može da se „uvuče“ se u garderobu i kosu, a ponekad nije jednostavno izluftirati, naročito kada je napolju hladno.

Zašto se javljaju neprijatni mirisi?
Ovo se dešava jer se prilikom zagrevanja luka oslobađa sumpor koji, kao što je svima dobro poznato, i te kako ima jak i nimalo prijatan miris. Kako biste izbegli neprijatne mirise koji se šire kuhinjom, potrebno je da dodate jedan sastojak koji skoro svaka domaćica već ima.

U pitanju je soda bikarbona.

Prilikom prženja crnog luka, obavezno u tiganj ili šerpu dodajte i ravnu kašičicu sode bikarbone. Ako koristite više od 1/2 kg crnog luka, dodajte punu kašiku sode bikarbone i dinstajte kao i obično.

Soda bikarbona ne rešava samo neprijatan miris, već će se crni luk zahvaljajući njoj zgusniti, pa ćete ga lakše svariti. Takođe, ako jelo koje pripremate sa dinstanim lukom zahteva i dodavanje zaprške, slobodno izostavite taj deo, jer soda bikarbona daje potrebnu gustinu.

(Stvar ukusa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.