U trendu

Kako da vam biskvit za tortu ne splasne ili se ne osuši: Poslastičar otkrio caku koju malo ko zna

Nije teško, a ni komplikovano

Ne postoji osoba koja ne voli da se zasladi nekom domaćom poslasticom. A kako nam se bliže praznici, domaćice uveliko razmišljaju šta da naprave za desert.

Sve više domaćica bira kolače i torte koji se ne peku jer veruju da je njihova priprema manje komplikovana. Ipak, to ne mora da bude tako.

Dovoljno je da ispratite recept i uputstva, te da usvojite neke cake iskusnih domaćica, pa i da vaše kore, biskvit ili patišpanj ispadnu savršeno.

Jedan od najčešćih problema sa kojim se domaćice suočavaju jeste taj da kora splasne. A za to je najveći krivac temperatura pečenja.

Takođe, kore se peku u unapred zagrejanoj rerni, a rerna ne sme da se otvara svaki čas jer će tako da se hladi.

Često mnogo toga zavisi i od same rerne, neke su jače, a neke slabije, pa u odnosu na to treba tempirati pečenje.

Na kojoj temperaturi se peku kore?

Važno je da imate na umu da temperatura nije ista za svaku priliku, već da to zavisi od sastojaka i veličine.

Ukoliko su kore velike, potrebno je da ih pečete na temperaturi od 180 stepeni do 220 stepeni. Tokom pečenja obavezno nekoliko puta okrenite pleh, ali vodite računa da ne preterujete sa otvaranjem rerne, da patišpanj ne bi pao.

U slučaju da se dogodi da kora zagori odozgo, unutrašnjost je još živa, pokrijte koru pek-papirom koji ste nakvasili ili aluminijumskom folijom.

Sa druge strane, kore se peku na temperaturi od 200 do 250 stepeni. Da bi kora nadošla, proces pečenja treba da bude brži zato što se kore, na nižim temperaturama – osuše.

Ukoliko kore pravite od testa sa kvascem, u tom slučaju ih pecite oko 45 minuta na 240 stepeni, dok se patišpanj peče oko 30 minuta na 220 stepeni. Lisnato testo se peče između 30-45 minuta na 220 stepeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.