U trendu

Kako najbolje skuvati pirinač, a da ne bude kašast i lepljiv: Trik je u 1 koraku koji mnogi zanemaruju

Priprema pirinča deluje vrlo jednostavno, jer sve što treba da uradite jeste da ga skuvate, ali morate da vodite računa o nekoliko stvari.

Ako želite da bude rastresit i ukusan u nastavku teksta pročitajte koji su to trikovi koji će vam omogućiti savršeno skuvan pirinač.

Pravilna razmera

Kada kuvate pirinač, vreme i razmera namirnica su jako bitni. Ako ga kuvate predugo može da postane kašast, a ako ga ne kuvate dovoljno može da ostane tvrd. A kada je reč o razmeri vode i pirinča postoji nekoliko pravila, a dosta toga zavisi i od vrste koju koristite.

Ako koristite beli pirinač dugog zrna onda na 200 g ide 500 ml vode, za beli pirinač kratkog zrna onda na 200 g ide 300 ml vode, a za braon pirinač na 200 g ide 430 ml vode.

Ispiranje

Ispiranje pirinča pre kuvanja je važan korak koji mnogi zanemaruju. On pomaže u uklanjanju viška skroba, koji može koji može da uzrokuje da jelo postane lepljivo. Pravilnije je da ga isperete u šerpi, a ne u cediljci, jer ćete tako biti temeljniji. Ispiranje pirinča u šerpi omogućuje mešanje zrna i mućkanje vode, što pomaže u uklanjanju viška skroba i svih ostataka koji mogu biti prisutni. Dovoljno je da ga 3x isperete.

Proces kuvanja

Na svakih 200 g pirinča u šerpu dodajte odgovarajuću količinu vode i prstohvat soli, pustite da provri, zatim smanjite temepraturu i poklopite. Pustite da se lagano kuva bez skidanja poklopca. Za kuvanje belog pirinča dugog zrna potrebno je 18-20 minuta, za kuvanje belog pirinča kratkog zrna potrebno je 15-18 minuta, a za braon pirinač potrebno je 40-45 minuta. Nakon kuvanja ostavite da odstoji poklopljen 5-10 minuta kako bi se napario.

(Stvar ukusa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)