U trendu

Kako se pravilno odmrzava meso: Trikovi koji će vam olakšati kuvanje

Skoro svako u zamrzivaču ima po koji komad mesa koji vadimo po potrebi za spremanje jela, ali znate li kako da ga pravilno odmrznete?

Postoji nekoliko metoda koje će ubrzati odmrzavanje mesa.

Bezbedan način odmrzavanja mesa

Apsolutno najbolji način odmrzavanja mesa je da ga ostavite preko noći u frižideru dok se potpuno ne odmrzne. Jednom odmrznuto, mleveno meso, piletina ili morski plodovi mogu se čuvati u frižideru dan ili dva. Dok će janjetina, govedina i svinjetina ostati dobra za jelo i nakon tri-pet dana

Topljenje mesa u hladnoj vodi

Za samo 60 minuta meso će se odmrznuti ako koristite ovaj metod, a ne, recimo, mikrotalasnu pećnicu. Stavite komad mesa u plastičnu kesu i pokušajte da izbacite sav vazduh iz njega. Napunite veliku posudu hladnom vodom i potopite meso u nju. Dodajte novu vodu svakih pola sata da ostane hladno i da se meso odmrzne.

Manjim komadima piletine ili morskih plodova treba sat vremena da se odmrznu, a velikim komadima mesa može potrajati i do nekoliko sati. Potrebno je oko 30 minuta po kilogramu mesa, na primer velikom parčetu ćuretine. Kada je meso spremno za kuvanje, nemojte ga ponovo zamrzavati, a ako vam ostane malo mesa, upotrebite ga za pripremu nekog drugog jela, kao što je supa.

Najbrži način za odmrzavanje mesa

Ako naučite kako da odmrznete meso u mikrotalasnoj pećnici, biće spremno za kuvanje za 10 minuta. Ova metoda je najbolja za male komade mesa koji će biti dobro termički obrađeni nakon odmrzavanja, a to važi i za pileća prsa.

Pročitajte uputstva na mikrotalasnoj pećnici i naučite koji je najbolji način za odmrzavanje mesa. Ako na njemu nema opcije odmrzavanja, uključite neku od jačih opcija zagrevanja hrane i stavite meso na nekoliko trenutaka i ponavljajte dok se meso ne odmrzne. Pazite da meso ne kuvate umesto da ga odmrznete. Kada se istopi, odmah pripremite.

Odmrznite na sobnoj temperaturi

Neki izvori tvrde da je sigurna opcija stavljanje mesa u toplu vodu ili na kuhinjski element. Američka agencija za bezbednost hrane upozorava da to nije bezbedno. Meso nikada ne bi trebalo da stoji na sobnoj temperaturi duže od dva sata.

Kuvanje smrznutog mesa

Kada ste u žurbi, ne morate uvek da odmrznete meso pre nego što ga pripremite. Ćureće meso možete odmah pripremiti iz zamrzivača, a isto važi i za komade pilećeg ili goveđeg odreska. Međutim, za kuvanje takvog komada mesa biće potrebno malo više vremena, a nije idealan izbor ako želite hrskavu kožicu ili savršeno kuvano meso. Možda nije savršena opcija, ali ako ste u žurbi, može biti od koristi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar