U trendu

Koliko je potrebno špageta za jednu porciju: Evo kako da bez greške odredite pravu meru

Kada spremate špagete za dvoje ili za svoju porodicu, već znate optimalnu količinu špageta koja vam je potrebna. Međutim, kada vam dolaze  gosti potrebno je skuvati veću količinu i tada nastaje panika. Možete izabrati između tri opcije.

Prva je kuvati manju porciju špageta, što nije idealno jer postoji opasnost da ih neće biti dovoljno za sve goste. Druga opcija je da skuvate više špageta, što je bolja opcija jer ostatke možete ostaviti u frižideru i iskoristiti kasnije. Ipak, najbolje rešenje je skuvati onoliko koliko špageta da bude dovoljno za sve, a da vam ne ostane ostatak.

Koliko je špageta jedna porcija?

Mnogi od nas imaju problem s procenom tačne porcije pri kuvanju špageta. Ljudi obično za ručak pojedu oko 210 g kuvanih špageta, što znači da suva količina treba biti oko 70 g. Neki restorani pripremaju znatno manje porcije, dok kod kuće često uživamo u duplim ili trostrukim porcijama. Porcije špageta kod kuće često procenjujemo na oko.

Važno je zapamtiti da se špagete kuvanjem udvostruče. Da bismo imali pravu porciju, moramo tačno izmeriti količinu. Time ćete izbeći prekuvavanje ili nedovoljno kuvanje.

Kako izmeriti porciju

Često je teško proceniti tačnu veličinu porcije špageta, ali postoji nekoliko trikova za jednostavno merenje porcije. Na primer, možete koristiti plastičnu flašu – samo odsečete grlić i stavite onoliko špageta koliko stane unutra.

Druga je mogućnost korišćenje vlastitog palca – neki koriste spojeni palac i kažiprst, pri čemu kažiprst leži na unutrašnjoj strani zgloba palca. Ako ne želite da procenjujete ​​porcije na ovaj način, možete nabaviti čašicu za merenje špageta koja se prodaje u različitim prodavnicama. Isprobajte ove načine i pronađite onaj pravi za sebe.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.