U trendu

Koliko puta se sme koristiti već korišćeno ulje?

Možda ste jedni od onih koji radije koriste već korišćeno ulje je ne žele bacati ono što se ponovo može iskoristiti. Ako je tako, imamo dobre vesti za vas. U redu je koristiti ulje za prženje više puta.

Piletina 4x, krompir i 8x

Kuvari iz takozvane američke testne kuhinje napravili su zanimljiv eksperiment. Probali su pržiti u dva identična lonca, s istom količinom istog ulja, u jednom loncu piletinu, a u drugom krompir. Nakon svakog prženja ulje su filtrirali i posebnim priborom ocenjivali njegov kvalitet. I kako je ispalo?

Ulje od piletine postupno je tamnilo i postajalo sve mirisnije. Ali njegovi konačni rezultati bili su dobri i nakon četvrtog merenja. Tek od petog prženja piletina je postala premasna i zaudarala na zagorelu masnoću. Nasuprot tome, ulje korišćeno za prženje krompira ostalo je bledo i bez mirisa čak i nakon osme doze. Nakon toga, kuvar je prestao biti zainteresovan za testiranje. Stoga je njihova konačna preporuka: Meso i premazane namirnice pržite na jednoj masnoći 3 puta, maksimalno 4 puta. Međutim, čistije proizvode možete pržiti u istom ulju do 8 puta. A možda čak i duže, ako istrošenu mast nastavite nadopunjavati svežom.

Ipak, bolje je ovaj pokušaj uzeti kao smernicu i slediti sopstveni nos i oči. Ako ulje potamni, peni se na površini i još se dimi, izlijte ga. Ako vas pecka nos ili miriše užeglo, zamenite ga svežim. Tokom prženja u njemu se oslobađaju vlaga i čestice hrane, zbog čega potamni, raspada se i menja ukus. Kako se njegov kvalitet pogoršava, tako pada i njegova sposobnost prženja ukusne hrane. Hrana pripremljena na pregorelom ulju je masna i puna ukusa za koje ne marimo.

Pržite na sojinom ili uljem od repice

Sojino ulje je posebno pogodno za prženje, zbog svoje sposobnosti da izdrži visoke temperature. Prikladne su i semenke uljane repice ili suncokreta. Nasuprot tome, ekstra devičansko maslinovo ulje počinje dimiti već na temperaturi od 190 °C. Takođe je nepotrebno skupo i njegov tipičan ukus ne odgovara prženoj hrani.

Obratite pažnju i na skladištenje

Ulje se može pokvariti i bez prženja. Najveći neprijatelji su joj vlaga, toplota i svetlost. Stoga ga nikada ne stavljajte u ormarić neposredno iznad šporeta. Treba ga čuvati dobro zatvoreno na suvom, hladnom i tamnom.

Ulje ne spada u otpad

A kako sa masnoćom kojoj je bolje reći zbogom? Nikad ga ne bacajte  u odvod. Vaše cevi će vam biti zahvalne. Ponovno će se stvrdnuti na hladnoći, začepiti cevi i moraćete pozvati majstora, ako ste začepili odvod.

Zato je bolje pustiti mast da se ohladi i staviti u zatvorenu posudu koju ćete zatim odložiti s običnim komunalnim otpadom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.