U trendu

Koristite li isto ulje za prženje više puta? Evo šta morate da znate

Zbog bezbednosti, zdravlja i kvaliteta jela poželjno je koristiti novo ulje pri svakom prženju hrane. Međutim, ako često pržite velike količine hrane, to nije uvek praktično s ekonomskog aspekta.

Odabirom ulja s visokom tačkom izgaranja, pripremanjem hrane za minimalnu kontaminaciju ulja i ceđenjem ulja kako bi se izbacile preostale čestice hrane, većinu ulja možete ponovo upotrebiti sve dok se pravilno čuva.

Bakterije i slobodni radikali

Ako korišćeno ulje nije pravilno proceđeno i skladišteno nakon što se ohladi, bakterije se hrane česticama hrane koje su ostale u ulju. Neohlađeno ulje postaje anaerobno i dovodi do rasta Clostridium botulinum, što uzrokuje botulizam, potencijalno smrtonosno trovanje hranom.

Hlađenje ili zamrzavanje ulja usporava rast bakterija

Užeglo – što znači staro i ustajalo – ulje sadrži slobodne radikale, molekule koje mogu da oštete ćelije i dovedu do povećanog rizika od raka, kao i uticati na kvalitet vaše hrane. Dobra vest je da vaš nos lako prepoznaje užeglo ulje.

Tačka izgaranja

Tačka izgaranja je temperatura na kojoj se ulje razgrađuje i počinje da dimi. Uopšteno, biljna ulja imaju više tačke izgaranja od životinjskih masti, a rafinisana ulja imaju više tačke izgaranja od nerafinisanih. Svaki put kada koristite ulje, njegova tačka izgaranja opada.

Korišćenje ulja imajući na umu ponovnu upotrebu

Držite ulje na 190 stepeni Celzijusa tokom dubokog prženja kako bi prženje na hrani brzo stvorilo zaštitni sloj i kako hrana ne bi postala masna. Viša temperatura može uzrokovati da hrana zagori i kontaminira ulje i uništi hranu. Izbegavajte dodavanje soli hrani pre prženja, jer so snižava tačku izgaranja ulja. Nakon što se ulje počne da dimi, više nije bezbedno niti poželjno ponovo ga koristiti.

Čuvanje ulja za ponovnu upotrebu

Čim se ulje dovoljno ohladi za rukovanje, procedite ga kroz slojeve gaze, papirnatih ubrusa ili filtera za kafu kako biste uklonili čestice hrane. Čuvajte ga u čistoj staklenoj posudi. Nikada ga nemojte mešati s neiskorišćenim uljem. Posudu dobro zatvorite, označite datumom i stavite u frižider ili zamrznite ne duže od mesec dana.

U frižideru ili zamrzivaču može da postane mutno, ali će se razbistriti na sobnoj temperaturi. Nikada nemojte ponovo koristiti ulje ako se zapenilo ili promenilo boju tokom zagrevanja, kao i ako ima neobičan miris ili miriše na hranu koju ste pripremali, piše stranica LiveStrong.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.