U trendu

Kupili ste žilavo meso? Ovo je najbolji i najukusniji način da ga omekšate

Kada kupujemo pakovano meso u marketima, obično ne možemo odrediti kakvog je kvaliteta, a iznenađenje nas dočeka tek kada dođemo kući.

Dinstanje podrazumeva termičku obradu i omekšavanje velikih komada mesa ili povrća koji su delimično prekriveni tečnošću, dok se za kuvanje obično koriste manji komadi koji su potpuno uronjeni u tečnost. Žilavo meso zahteva strpljivo dinstanje, evo kako.

Odgovarajuća termička obrada mesa izazovan je proces za mnoge početnike u kuhinji. Važno je izbeći isušivanje mesa i pripremu koja rezultira žilavim komadom belančevine, a koje je neizbežno popraćeno i gubitkom (dobrog) ukusa, piše Pun kufer, a prenosi danas.rs.

Ako želite da omekšate tvrd komad mesa i pretvoriti ga u sočno jelo koje može da se seče viljuškom – najbolje ga je dinstati. Dinstanje je kuvarska metoda koja se sastoji od dva koraka: prvo se meso proprži na jakoj vatri i na nešto masnoće kako bi se karamelizovala njegova površina, a potom se temperatura smanji, a jelo izloži produženoj obradi u nešto tečnosti.

Distanje je zapravo čaroban proces tokom kog se poboljšava ukus svakog jela, a koje je idealno za sve one koji ne žele da prljaju mnogo posuđa. Idealno posuđe za dinstanje su lonci s poklopcem od livenog gvožđa poput dutch ovena koje možete upotrebiti za pripremu hrane na šporetu, ali i u pećnici.

Glavna razlika između dinstanja i kuvanja vidi se u količini upotrebljene tečnosti tokom tog procesa. Dinstanje podrazumeva termičku obradu velikih komada mesa ili povrća koji su delimično prekriveni tečnošču, dok se za kuvanje obično koriste manji komadi koji su potpuno uronjeni u tečnost.

Šta tačno morate da uradite?

1. U posudi zagrejte nešto masnoće – najčešće ulja, masti ili maslaca – i na njemu kratko pržite svaku stranu namirnice dok ne dobije lepu zlatnosmeđu boju. Izvadite namirnicu iz posude i odložite sa strane.

2. U isti lonac dodajte naseckani luk i/ili beli luk i nastavite termički da obrađujete te namirnice kako bi jelu podarile aromu i ukus.

3. Deglazirajte lonac, odnosno podlijte sadržaj lonca bujonom, vinom, pivom ili čak običnom vodom. Tečnost će pomoći da olabavite, otopite i ostružete zapečene komadiće hrane s dna lonca, a koji su puni ukusa.

4. Kada tečnost uvri, vratite glavni sastojak u lonac. Meso ili povrće trebalo bi biti delimično potopljeno u tečnosti.

5. Poklopite lonac i nastavite namirnice termički da obrađujete na laganoj temperaturi na ringli ili u rerni.

6. Povrće ćete morati da kuvati kraće nego veći komad mesa pa prilagodite vreme kuvanja sadržaju lonca. Niko ne želi da jede povrće koje se raspalo i pretvorilo u kašu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.