U trendu

Kuvari otkrili trik za savršeno kuvani krompir: Evo kako se više neće raspadati

Kuvati ga u ljusci ili oljušten? Staviti krompir u hladnu vodu ili ključalu? Mnogo je dilema…

Nema preterane filozofije kada se radi o kuvanom krompiru, potrebni su nam samo…pa krompiri i voda. Ipak, kulinarski znalci navode da u ovom postupku postoji niz koraka na kojima se možemo spotaknuti i tako propustiti najbolji kuvani krompir koji nam često služi kao podloga mnogim jelima. Šta bi po njima trebalo uzeti u obzir?

Krenimo redom.

S korom ili ne?

Prva važna stvar odnosi se na koru krompira koju bi trebalo temeljno očistiti. Ispiranje krompira pod mlazom vode često nije dovoljan postupak kako krompiri, rastući u zemlji, na sebe vežu mnoge nečistoće i neželjene materije. Za najsigurniji i najzdraviji način kuvanja krompira tako je najbolje rešiti se prljavštine s kore uz pomoć kuhinjske četkice.

Neki ljudi idu tako daleko da pre kuvanja sasvim oljušte koru krumpira. Međutim, u kori ovo krtolasto povrće sadrži polovinu proteina kao i trećinu vlakana i vitamina pa je ovaj korak zaista nepotreban. Ako vaš krompir na sebi sadrži crne dublje tačkice, jednostavno ih uklonite vrhom noža ili posebnim kuhinjskim pomagalom. Osim estetske neprijatnosti, ove pojave na krompiru ionako nisu nikakva zdravstvena pretnja.

Komadići, kockice, polovine….

Sečenje krompira na manje komade značajno će smanjiti vreme kuvanja. Najviše će uštedeti vremena one koje svoje krompire iseku na što manje komadiće, ali i seckanje krompira na polovine sasvim je dovoljno da skrati postupak.

Hladna ili ključala voda?

Iako većina obično sledi prva dva koraka, treći je upravo onaj koji bi mogao mnoge da podstakne da promene svoje navike. Mnogi smatraju da je krompir najbolje ubaciti u ključalu vodu i nastaviti sa kuvanjem, ali zapravo je mnogo mudrije napraviti obrnuto – s kuvanjem krompira započeti u hladnoj vodi. Naime, ako krompir ubacite u ključalu  vodu spoljni deo krompira će se mnogo brže skuvati nego unutrašnji što će rezultirati neravnomerno kuvanim krompirom. Dok se zagreva s vodom, krompir će se tako ujednačeno skuvati i biti savršeno spreman za jelo.

Osim toga, krompir ne treba uroniti u bazen s vodom već šerpu napunite vodom tako da ona samo prekrije krompire.

Kuvanje krompira obično potraje oko 25 minuta, u zavisnosti od toga koliki su komadi koje ste stavili u hladnu vodu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.