Mali trikovi, a velika ušteda prilikom kuvanja!

Nema ništa loše u tome što nesigurna kuvarica meri svaki sastojak za jelo koje sprema, ali vremenom bi trebalo da nauči šta iz recepta može da preskoči ili zameni kako bi uštedela. To rade i u restoranima.

Sve počinje maslinovim uljem

Profesionalci, čak i oni u skupim restoranima, često najveći deo kuvanja obave sa jeftinijim uljima kao što su suncokretovo, uljane repice, koštica grožđa, a ono skupo maslinovo ostave za završna jela. Ovaj potez neće mnogo izmeniti ukus jela, a doprineće kućnom budžetu. Kada se radi o salatama, tu maslinovo ulje nema alternativu.

Organsko… ne mora baš

Polemike u vezi sa tim koliko je organska zdrava bolja od neorganske, traju i dalje. Ono oko čega se naučnici slažu je činjenica da svakako nije toliko bolja koliko košta. Zato, kupujte voće i povrće, meso, jaja kod proverenih proizvođača, ali nemojte na to trošiti čitavo bogatstvo.

Ne bacaj ono što ostane

Ako se za neko jelo koristi kupovni sos ili paradajz sok, na primer, teško da ćete u jednom, dva kuvanja, potrošiti celo pakovanje. Ne bacajte ono što vam ostane, zamrznite. Sipjate u kesu, plastičnu činiju i ostavite u zamrzivaču do sledećeg kuvanja. Ni vino koje nije popijeno ne morate da bacite. Čak i ako se radi o različitim sortama crnog ili belog vina, slobodno pomešajte kaberne i širaz, šardone i rizling na primer, i čuvajte u dobro zatvorenoj boci, a upotrebite kada budete spremali neki sos, ili pekli meso koje se preliva vinom.

Filete možete i sami da isečete

Ako volite riblje ili pileće filete, ne morate da ih kupujete gotove – uzmite, na primer, belo meso jer je znatno jefitnije i sami isecite. Ostatak iskoristite za supu, čorbu, kao obrok za kućnog ljubimca. I ribu možete sami da isečete na filete, a od glave i repa da napravite čorbu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.