Maslinovo ulje

Govoreći o masnoćama u ovoj rubrici, maslinovo ulje smo samo uzgred pomenuli. Pa ipak, zbog svojih blagotvornih svojstava, ovo „mediteransko zlato“ zaslužuje da mu se posveti posebna pažnja.

Odavno se zna da je maslinovo ulje dobro za zdravlje. Homer ga je nazivao „tečnim zlatom“, drevni Egipćani koristili prilikom mumificiranja faraona, a prvi pisani dokazi o njegovoj upotrebi u medicinske svrhe datiraju iz 1850. godine, kada je list masline korišćen za lečenje gripa i malarije.
Kvalitet maslinovog ulja zavisi od zrelosti maslina – zeleniji plodovi daju manje ulja, ali je ono siromašnije masnim kiselinama, što je osnovni kriterijum pri merenju kvaliteta. Kvalitet zavisi još i od načina prerade, vrste tla na kojem se masline gaje, klimatskih faktora… Kvalitetno ulje blago je gorkastog ukusa, zelenkaste boje i ima miris po voću i travi. Teški miris maslinovog ulja znak je nekvalitetnog ili užeglog ulja. Ne zaboravite da ulje vremenom oksidira i zato ga treba potrošiti u roku od dve godine.
Najzdravije ulje je ekstradevičansko maslinovo ulje (Extra vergine), koje se dobija iz prvog ceđenja zdravih maslina i ima ispod 1% slobodnih masnih kiselina. Sveže ekstradevičansko maslinovo ulje sadrži hemijski spoj koji deluje poput lekova za ublažavanje bola, kažu američki naučnici. Oni su utvrdili da redovna upotreba maslinovog ulja u dužem periodu može imati isti pozitivan učinak kao i uzimanje lekova protiv bola. Maslinovo ulje sadrži zapravo isto jedinjenje kao i lek „brufen“, odnosno „ibuprofen“. Osim toga što sprečava bolove, maslinovo ulje sprečava i pojavu gastritisa, čira na želucu, ubrzava pražnjenje želuca, olakšava probavne tegobe, deluje laksativno, štiti jetru od masnih degeneracija, povoljno deluje na izlučivanje žuči i ima blagotvoran uticaj na rast i razvoj dece.
Narodi koji svoju kuhinju baziraju na maslinovom ulju manje su podložni bolestima krvnih sudova i srca, kao i raka debelog creva, prostate i dojke. Zato se, na primer, grčka kuhinja smatra najzdravijom etničkom kuhinjom na svetu. Maslinovo ulje se obično koristi uz morske specijalitete, a da bi zadržalo svoje korisne sastojke, najbolje je dodati ga kada je jelo već gotovo. Naravno, ono se može koristiti i tokom pripreme jela, jer je vrlo stabilno, ali se tako (npr. kuvanjem) njegov koristan efekat ipak smanjuje. Zato se uglavnom koristi za salate i povrće, dakle sirovo, čime se ostvaruje pun efekat.
S obzirom na biološku i prehrambenu vrednost, kao i na blagotvorna svojstva maslinovog ulja, pri izboru masnoće uvek imajte u vidu da upravo ono predstavlja „idealnu masnoću“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.