U trendu

Mnoge domaćice u zimnicu stavljaju ovu tabletu: Ne, to ne može da zameni konzervans

Domaćice koriste aspirin zbog acetilsalicilne kiseline koja zaista ima konzervirajuće dejstvo, s obzirom na to da je osnovna supstanca ovog leka acetilsalicilna kiselina.

Prof. dr Tanja Petrović, sa Katedre za tehnologiju konzervisanja i fermentaciju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu svojevremeno je govorila o ovoj temi, pripremi zimnice, i pojasnila zašto aspirin nije poželjan dodatak.

„Ali se ona u prehrambenoj industriji ne koristi već više od 30 godina. Znači, ona je isključena iz liste konzervanasa i ne koristi se u prehrambenoj industriji zato što treba da ima medicinsku ulogu i da ne bi potrošači koji, na primer, konzumiraju aspirin, odnosno acetilsalicilnu kiselinu, prekomerno unosili ovu supstancu konzumiranjem i hrane koja je još konzervisana aspirinom. Tako da, apsolutno, aspirin ne preporučujemo za korišćenje“, naglasila je profesorka Petrović za RTS, a preneo danas.rs.

Postoje samo dva komercijalno dostupna konzervansa, a to su natrijum benzoat, koji se koristi pod trgovačkim nazivom konzervans, i jedno sumporno jedinjenje, kalijum metabisulfit, koje domaćice dobro znaju pod trgovačkim nazivom vinobran.

Pored toga, napominje profesorka Petrović, mogu da se koriste fizički postupci konzerviranja hrane, pre svega pasterizacija, koja se veoma lako izvodi u kućnim zslovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar