U trendu

Mnogi greše kad spremaju ribu: Jedan sastojak u mariniranju nikako ne treba da se koristi

Kod nas se riba uglavnom sprema u toku posta, a ona je zapravo jako zdrava i preporučuje se redovno konzumiranje.

Za pripremu ribe nije potrebno posebno kulinarsko umeće, ali ako je ne spremite kako treba ona će biti bezukusna. 

Ako kupujete smrznutu ribu, prvo na šta treba da obratite pažnju je pravilno odmrzavanje. Ostavite da se lepo odmrzne i nemojte ubrazavati proces tako što ćete je prati toplom vodom. Sledeći korak je mariniranje. On je obavezan ako želite da riba bude sočna i ukusna. Marinirajte minimum sat vremena, a najbolji sastojci su sok od limuna, sojin sos, belo i crveno vino, kao i začini. Ako koristite rečnu ribu najbolje je da pravite marinadu od belog vina jer ono odlično neutrališe miris blata.

Sirće je sastojak koji treba da izbegavate kada marinirate ribu, jer će je on učiniti suvom i žilavom.

Kada ste završili sa mariniranjem sledi prženje ili pečenje ribe. Evo šta treba da znate prilikom termičke obrade.

Zasecite je na nekoliko mesta i nemojte da skidate kožu pre prženja, jer će ona omogućiti da se riba ne raspade. To uradite kada je spremite. Pržite je u dobro zagrejanom tiganju, a ako dodajte začine, bolje ih prvo propržite na ulju, pa dodajte ribu. Osim toga, pre prženja uvaljajte je u kukurzuno brašno. Riba je brzo gotova, pa vodite računa da je ne prepržite.

Ako ste se odlučili za pečenje bitno je da rernu prethodno zagrejete. Ako pečete masne ribe nemojte da dodajete ulje, a ako koristite nemasne ili one sa minimalnim procentom masti, malo nauljite posudu i ribu. Riba se peče na 180-200°C nekih 20 minuta ako su fileti i 30-40 minuta ako je cela riba.

(Kurir.rs/Stvar ukusa)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)