U trendu

Najjednostavniji trik kako da savršeno skuvate tvrdo kuvana jaja, ljušte se bez po muke

Podaci iz naučnih istraživanja provedenih s više od 700 kuvanih jaja kažu će da ova tehnika za kuvanje jaje (praktički jaja kuvana na pari jer se kuvaju u samo 2,5 centimetara vode) povećati šanse za savršeno skuvana jaja. Svežim jajima će trebati nešto duže da se oljušte, ali bi se trebala ljuštiti jednako dobro kao i starija jaja.

Upotrebite lonac s poklopcem koji je dovoljno velik da vam jaja stanu na dno u jednom sloju. Dodajte 2,5 cm vode, poklopite i pustite da voda provri.

Lagano spustite jaja u lonac pomoću rešetke ili korpice za kuvanje na pari (u redu je ako su jaja delimično uronjena na dno lonca ili podignuta na rešetki za kuhanje na pari ili uopšte nisu potopljena). Pokrijte posudu i kuvajte jaja, podešavajući vatru tako da održi snažno ključanje, 6 minuta za tečno žumance i čvrsto belance, 8,5 minuta za mekano žumance, ili 11 minuta za tvrdo kuvano žumance.

Ocedite jaja, zatim ih oljuštite i jedite odmah ili ih premestite na tanjir i ostavite da se sama ohlade pre nego što ih spremite u frižider (možete ih držati do nedelju dana ako su u ljusci). Nemojte ih šokirati s ledenom kupkom nakon kuvanja; zbog toga ih je teže ljuštiti.

Na običnom kućnom šporetu možete skuvati onoliko jaja koliko stane u jedan sloj u vaš lonac, do desetak. Korpa za kuvanje na pari nije potrebna, ali vam može pomoći da nežno podignete i spustite jaja, što će sprečiti slučajno pucanje.

Ako imate problema s pucanjem jaja tokom kuvanja, pomoću igle probušite malu rupu kroz ljusku na debljem kraju jaja (ovo također može pomoći u smanjenju rupice koja se stvara na kuhanom belancetu zbog unutrašnjeg vazdušnog džepa).

Po ovom receptu treba kuvati jaja uzeta direktno iz frižidera; smanjite vreme kuhanja za 1 minut ako koristite jaja na sobnoj temperaturi, piše Cooking New York Times.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar