U trendu

Najvažniji korak za savršeno testo mnogi preskaču, a pravi ogromnu razliku

Najvažniji korak za savršeno testo koji mnoge domaćice preskaču može da napravi veliku razliku.

Dizanje testa je važan korak u pečenju hleba i peciva tokom kojeg se aktivira kvasac u testu. Za vreme fermentacije ćelije kvasca u dizanom testu troše ugljene hidrate i izbacuju ugljen dioksid, gas koji uzrokuje širenje, odnosno dizanje testa.

Termin dizanje može se odnositi na bilo koju fazu fermentacije, od one prve, kad sastojke rukama udružimo u kuglu i mesimo da nastane glatko testo, do konačnog dizanja, koje se događa nakon oblikovanja testa, odnosno neposredno pre pečenja, piše Index.hr.

Zašto je dizanje testa važno?

Ako se testu ne dopusti dizanje, kvasac ne može otpustiti ugljen dioksid, a gluten se neće rastegnuti da zadrži mehuriće vazduha. Dizanje je bitan deo pečenja hleba i raznih peciva koja se oslanjaju na kvasac za stvaranje vazdušnih džepova.

Na optimalnoj sobnoj temperaturi, od 22 do 25 stepeni, zamešano dizano testo od oko kilograma brašna dizaće se oko 45 minuta, a važno je da ga pokrijete čistom kuhinjskom krpom i ne dirate i ne tresete tokom dizanja.

Takođe, nemojte premeštati posudu u kojoj je testo i odmaknite je od vrata ili prozora, odnosno od bilo kakvog izvora vazduha i promene temperature. Stavite je negde gde nikome neće smetati i gde će moći da se nesmetano diže.

Zato idući put bez žurbe – ako imate malo strpljenja, testo će vam vratiti višestruko svojom mekoćom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.