U trendu

Najveće greške koje pravite u kuhinji

Došli ste sa posla, morate brzinski da napravite ručak i tu onda nastaje problem, jer brzina i kuvanje retko kad idu zajedno.

Stručnjaci su uspeli identifikovati najčešće greške koje prave domaćice u pripremi hrane.

Za očuvanje boje povrća poput blitve ili zelene boranije najbolje je kratko kuvanje na jakoj vatri i ispiranje ispod mlaza hladne vode. Opet, ne treba kuvati ni u vodi koja prejako ključa, već pustite da se hrana u loncu lagano krčka. Jako ključanje stvara paru, koja isušuje i uništava proteine u mesu.

Ukoliko meso poslije pečenja ne ostavite da odstoji, nestaće sav njegov prirodni sok, a meso će postati suho i bezukusno. Kod pečenja mesa bitna je debljina komada i temperatura na kojoj se peče. Naime, na previsokim temperaturama proteini se “sužavaju”, pa meso postaje žilavo. Stoga, bolje ga pecite duže na manjoj temperaturi nego kratko na visokoj.

Mnogi će od starog hleba samo odstraniti buđ i praviti se kao da se ništa nije dogodilo. Dok je buđ bezopasan za tvrde namirnice poput sira, paprika ili mrkve, stvara veliku opasnost kod jogurta, sira i hleba.

Preskakanje ispiranja testenine uništava ukus i prirodni skrob koji će zgusnuti sos koji poslužujete s testeninom. Najčešće se ispira testenina koja se priprema kao hladna salata.

Još jedna velika greška jeste nedovoljno ugrejana rerna ili tiganj. Ukoliko stavite meso koje prethodno bilo na sobnoj temperaturi u nedovoljno zagrejanu rernu, rizikujete razvoj bakterija. Osim toga, namirnice mogu da se zalepe za dno ako ih stavite u hladno posuđee. Zato je najbolje namirnice za pripremu staviti u jako zagrejano ulje, a onda temperaturu postepeno smanjivati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar